Alimentul care și-a dublat prețul într-un singur an. Oamenii mănâncă gheare acum, ce s-a întâmplat într-o țară

de: Stan Nicu
20 01. 2023

Am aflat care este țara în care un aliment ordinar și-a dublat prețul într-un singur an. Astfel, oamenii din această țară sunt obligați să mănânce gheare acum, care sunt simbolul sărăciei. Ce s-a întâmplat în această țară.

Ce se întâmplă într-o țară arabă. Guvernul îndeamnă populația să mănânce gheare de pui

Cea mai populată țară din lumea arabă, Egiptul, trece printr-o criză valutară nemaiîntâlnită și se confruntă cu cea mai mare inflație din ultimii cinci ani.

Astfel, mâncarea în Egipt a ajuns să fie foarte scumpă, atât de scumpă încât mulți egipteni nu își mai pot permite să cumpere nici pui, care era un aliment de bază în bucătăria egipteană.

Guvernul îndeamnă populația să mănânce picioare de pui

Din cauza situației economice, mai marii Egiptului îndeamnă populația să mănânce gheare de pui, potrivit CNN.

Prețurile păsărilor de curte din Egipt au crescut de la 30 de lire egiptene, ceea ce înseamnă 4,5 lei kilogramul, întrucât lira egipteană valorează 0,15 lei, la până la 70 de lire egiptene kilogramul, ceea ce înseamnă 10,5 lei, conform presei locale. Astfel, creșterea de preț este de aproape 116%.

Ghearele de pui sunt bogate în proteine

Cu prețurile în creștere și Institutul Național pentru Nutriție îndeamnă populația să consume ghearelor de pui pentru a putea trece peste această criză.

„Căutați alternative alimentare bogate în proteine, care vă vor economisi bugetul?”, au întrebat specialiștii într-o postare pe Facebook luna trecută, enumerand o serie de articole începând cu picioare de pui.

Egiptenii, nervoși după îndemnul autorităților

Astfel, mulți dintre egipteni sunt enervați de solicitarea guvernului ca populația să consume alimente care sunt simboluri ale sărăciei extreme în țară.

În Egipt, ghearele de pui sunt văzute ca fiind cele mai ieftine produse din carne, astfel că mulți locuitori le consideră mai degrabă deșeuri animale, decât alimente.

Anunțul a dublat prețul ghearelor de pui

„Am intrat în epoca ghearelor de găină, a prăbușirii lirei egiptene… și a înecului în datorii”, a transmis pe Twitter Mohamed Al-Hashimi, o personalitate mass-media.

Cei care nu au încotro au luat în serios apelul autorităților. Astfel, după recomandarea guvernului, prețul unui kilogram de gheare s-a dublat până la 20 de lire egiptene, ceea ce înseamnă 3 lei.

Câți săraci sunt în Egipt

Autoritățile egiptene mai spun că aproape 30% din populația Egiptului se află sub pragul sărăciei. De asemenea, în anul 2019, Banca Mondială estima că „aproximativ 60% din populația Egiptului este fie săracă, fie vulnerabilă”.

Potrivit CNN, Egiptul a trecut prin mai multe crize financiare în ultimii 10 ani, care l-au forțat să solicite salvari de la creditori precum Fondul Monetar Internațional (FMI) și alte instituții financiare din Golf.