Alimentul care se scumpește doar în România. În Uniunea Europeană este invers, prețul este mai mic față de anii trecuți
Un aliment se scumpește doar în România. Modificările în dreptul prețului acestuia apar și în Uniunea Europeană, dar la polul opus. Prețul este chiar mai mic față de anii trecuți. Despre ce este vorba?
Alimentul mai scump doar pentru români
Un aliment esențial este mai scump doar pentru români. Prețul acestuia scade continuu în Europa. Românii se pregătesc cu frică de cumpărăturile pe care trebuie să le facă odată cu venirea sărbătorilor.
Până acum, majoritatea oamenilor nu se uitau la bani cel puțin în cea mai frumoasă perioadă a anului, dar lucrurile s-au schimbat de când cu șirul de scumpiri. Mai mult decât atât, un aliment extrem de des consumat se scumpește, deși în Europa prețul lui scade an de an.
Diferențe de prețuri
În lista fiecăruia se află: carnea, laptele și ouăle care nu lipsesc din frigidere. Din păcate, carnea de pui a înregistrat luna aceasta cea mai mare creștere din UE, cu 27% mai mult decât în luna octombrie, arată datele recente de la Comisia Europeană.
Prețul unei carcase de 100 de kilograme a ajuns la 157 de euro, iar doar în Polonia a fost înregistrată o creștere mai mare, de 28.3%. Însă, un aliment extrem de consumat de români în special în jurul sărbătorilor este carnea de porc.
Dacă la începutul anului în România prețul era mai mic, acum lucrurile stau exact invers. 100 de kilograme de carne de porc costă 149.3 euro, cu 7.7% mai mult decât anul trecut, fiind și cel mai mare preț din Eeuropa. Aceeași cantitate costă în alte părți 132.4 euro, cu 8.5% mai puțin decât în această perioadă a lui 2020.
Scumpiri înainte de Crăciun
„Avem colegi din țară care ne semnalează că au creșteri de 6 ori, de 8 ori. Aceasta la gaze. La energie electrică, creșterile sunt de 3-4 ori. La materia prima, 50%. prețul pâinii a crescut până acum cu 5-6%.”, a declarat Aurel Popescu, ROMPAN, pentru Digi24.
„Dăcă luam în calcul că am băgat în pământ peste 40.000 de scroafe, înseamnă că și la anul o să avem deficit de cel puțin un milion de porci, care ar fi putut fi producție din România și vor fi din import. Luăm în calcul o creștere de 30% a materiilor prime furajere, la care se adaugă utilități, electricitatea și gazele”, a transmis Ioan Ladoși, producător de carne.
„Stiu un procesator care a avut o creștere de 700% la factura de energie electrică. Scumpirea ambalajului cu 44%, materiile prime. Noi producem mai scump față de anul trecut pe vremea asta cu 23-25%.”, a explicat Dorin Cojocaru, reprezentant al Asociației Patronala Romana din Industria Laptelui.