Alimentul care dăunează inimii. Consumul trebuie redus rapid, chiar din acest moment

de: Ana Chivu
28 11. 2020

Printre alimentele care fac rău se numără și acesta, care nu ajută deloc inima în mod special. Ce nu trebuie să mai consumi? Elimină-l acum din meniul tău zilnic. Efectele consumului său? Un specialist aduce detalii în acest sens.

Alimentul pe care trebuie să-l ocolești pentru că dăunează inimii

Consumul excesiv de sare a alimentelor sărate și mai ales a sării adăugate peste poate dăuna inimii în timp. De asemenea, poate duce la decese. Organizația Mondială a Sănătății indicat faptul că adulții ar trebui să consume cinci grame de sare pe zi. Un studiu realizat de către cercetătorii din Canada a arătat că există necesitatea creșterii aportului de sare, lucru care înseamnă răsturnarea înțelepciunii convenționale care spune că excesul acesteia e un risc grav pentru sănătat, conform click.ro. Reducerea nivelului de sare poate duce la dezechilibre în organism, arată profesorul Salim Yusuf.

”Este inutil să fie scăzut aportul de sare şi mai mult decât a fost redus,pentru că poate fi dăunător. Studiile noastre au arătat că prin consumul de sub trei grame de sodiu pe zi creşte riscul de infarct miocardic şi insuficienţă cardiacă”,a declarat Salim Yusuf,profesor la Universitatea McMaster din Cananda,pentru express.co.uk. De asemenea, consumul excesiv de sare mai este asociat și cu alte afecțiuni agravante de retenția de apă precum:

-insuficienţă cardiacă;
-afecţiuni ale rinichilor şi pietre la rinichi;
-edemul;
-accident vascular cerebral;
-cancer gastric;
-hipertrofie ventriculară;
-osteoporoză.

De ce sarea e atât de bună? 

„…sarea îmbunătățește percepția în ceea ce privește densitatea produsului, accentuează gustul dulce, ascunde aromele metalice sau gustul de chimicale, având ca efect general intensificarea aromelor și ameliorarea lor”, arată dr. Bianca Cucos.

 Ce nu știi despre aceasta?

„-sarea are un mecanism dual de stimulare a papilelor gustative – în concentrații normale activează gusturile care cresc apetitul și în concentrații mari capătă un gust neplăcut
-peste 70% din cantitatea totală de sare pe care o consumăm pe zi provine din alimente procesate, iar ceea ce adăugăm din solniță, la masă, reprezintă doar 6%
-persoanele care au o dietă bogată în sare au un risc cu 68% mai mare de a dezvolta cancer gastric
există persoane cu o sensibilitate crescută la sare, pentru care dieta low-salt reduce tensiunea arterială, în timp ce pentru persoanele fără sensibilitate nu are un efect -semnificativ
-sarea afectează multiplicarea anumitor specii de bacterii „bune” din intestin și ar putea avea un rol în anumite boli inflamatorii, precum scleroza multiplă
prin administrarea de probiotice se poate obține scăderea tensiunii arteriale la persoanele care mănâncă multă sare” (Sursa: raportuldegardă.ro – Dr. Bianca Cucos)