Mulți români se confruntă cu dificultăți când vine vorba despre consumarea unei mese cu grăsimi puține. Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit care este alimentul cu conținut de grăsimi mai mic decât carnea sau ouăle. Ce este recomandat să mănânci, de fapt, pentru a nu-ți pune în pericol sănătatea.
În nutriție, lucrurile nu sunt în alb și negru, a explicat Mihaela Bilic. Nu există alimente sănătoase și alimente nesănătoase. Fiecare produs vine și cu bune, și cu rele. Consumatorii trebuie să fie bine informați pentru a face alegerile corecte, astfel încât să își susțină sănătatea.
Colesterolul, acizii esențiali Omega 3 și grăsimile saturate sunt trei elemente care provoacă dificultăți în a fi puse în echilibru din punct de vedere nutrițional. Omega 3 este eficient pentru organismul uman când provine din surse animale. În combinație cu grăsime de porc și ou, nu face deloc bine.
„Vă prezint rezultatele unui studiu nutrițional care compară conținutul de colesterol, grăsimi saturate și indexul aterogenic pentru carne, ouă și creveți. La 100 g produs avem:
- 10 g grăsimi saturate în carne, 4 g în ou și 0, 25 g în creveți;
- 400 mg colesterol în ou, 170 mg în creveți și 80 mg în carne.
Ce alegem?! Indexul aterogenic este 0, 7 pentru carne, 0, 4 pentru ou și 0, 36 pentru creveți”, a notat medicul nutriționist Mihaela Bilic pe contul său de Facebook.
Concluzia subliniată de specialista în nutriție este că cea mai bună alegere, când vine vorba despre o sursă de Omega 3 cu index aterogenic minim, sunt creveții. Aceste animale marine prezintă mai puține grăsimi decât carnea sau ouăle, potrivit studiului citat.
Cu 100 grame de creveți, acoperim 75% din necesarul zilnic de EPA+DHA, avem 110% din doza necesară de seleniu, 68% din cea de cupru și 52% din necesarul de fosfor. Mai mult decât atât, cantitatea totală de grăsimi din creveți este de 1%, iar proteinele și aminoacizii esențiali sunt în procent de 25%.
Studiul mai sus citat oferă o perspectivă nouă pentru consumul de creveți, care până acum erau acuzați că au prea mult colesterol, potrivit Mihaelei Bilic.
Creveții au mai puțină grăsime decât carnea, mai puțin colesterol decât oul, minerale, acizi grași omega 3, proteine de înaltă valoare și fitonutrienți din familia carotenoidelor cu beneficii pentru sănătate.
„Știu că nu fac parte din obiceiurile noastre culinare, dar merită să-i introduceți în meniu. Mai ales că sunt curățați, pre-fierți și gata în câteva minute!”, a concluzionat Mihaela Bilic.