Alimentul banal care te scapă de înţepăturile de ţânţari. Aşa nu vei mai avea probleme cu insectele!

de: Corina Oprea
11 07. 2023

Vara este anotimpul perfect pentru a te bucura de activități în aer liber, de vremea bună, dar țânțarii ne pot strica planurile în acest sens. Există multe soluții chimice care ne pot scăpa de mușcăturile provocate de aceste insecte periculoase, însă, de multe ori, vrem să apelăm la modalități naturale. Află că există un aliment banal, ce ajută pielea să se vindece imediat.

Soluția care te scapă de țânțari

Țânțarii sunt cei mai mari dăunători în această perioadă, pe care este foarte greu să îi ținem departe. Mușcăturile lor provoacă un disconfort mare și, în cele mai grave cazuri, aceștia pot transmite boli precum malarie, febra Dengue sau boala provocată de virusul West Nile.

Mâncărimea provocată de mușcături poate fi insuportabilă și avem tendința să ne scărpinăm și să ne alegem cu răni pe piele. Există, însă, un aliment banal din gospodărie, care ameliorează senzația de usturime și vindecă semnele mai rapid.

Este vorba despre oțet, unul dintre cele mai eficiente remedii în tratarea înțepăturilor de țânțari. Datorită proprietăților sale antiseptice și antiinflamatoare, oțetul are capacitatea de a reduce umflătura și mâncărimea cauzate de înțepăturile țânțarilor.

Fie că folosim oțet alb sau de mere, efectul este același. Tot ce trebuie să faci este să înmoi o bucată de vată sau tifon în acest lichid și să apeși ușor pe mușcătură, timp de câteva minute. Lasă zona să se usuce în mod natural și nu mai atinge mușcătura.

Oțetul este alimentul banal care te poate ajuta vara atunci când esti înțepat de țânțarii

Cum ții țânțarii departe de tine

Țânțarii sunt în general respinși de anumite uleiuri esențiale, cum ar fi uleiul de lavandă, eucalipt, mentă sau uleiul de citronelă. Adaugă câteva picături într-un difuzor sau amestecă-le cu ulei de bază și aplică pe piele.

Aceste uleiuri nu numai că îi vor ține la distanță pe țânțari, dar vor emana și un miros plăcut. La fel de utile sunt și lumânările cu aromă de citronelă, care au același efect.

Unele plante emană mirosuri care țin țânțarii departe. Plantează busuioc, pelin, rozmarin sau levănțică în grădina ta sau în ghivece de pe terasă. Aceste plante vor descuraja țânțarii să se apropie de spațiul tău.

Lumânările de citronelă emană un miros plăcut pentru oameni, dar resping țânțarii. Aprinde câteva lumânări de citronelă pe terasă sau în grădină, pentru a crea o barieră naturală împotriva țânțarilor.

Aceste insecte sunt atrase de mirosurile puternice, inclusiv cele din parfumuri și loțiuni. În timpul sezonului  cald, este recomandat să eviți folosirea parfumului în exces sau să optezi pentru produse cu mirosuri înțepătoare.

Țânțarii sunt alungați de curentul de aer. Folosește ventilatoare pentru a crea o briză în casă sau în zonele unde petreci timp în aer liber. Acest lucru îi va ține departe pe țânțari.