Alimentul banal care poate fi foarte toxic. Majoritatea românilor îl au în frigider

de: Alex Cazacu
23 09. 2020

Puțini dintre noi, atunci când cumpărăm un produs alimentar, ne uităm și pe etichetă să vedem ce conține. Îl cumpărăm fie că ne place gustul, fie că e mai ieftin, sau chiar din obișnuință. Ne putem proteja de mai multe pericole dacă suntem puțin mai atenți.

Alimentul care poate fi foarte toxic

Ketchupul este foarte des întâlnit în bucătăria românilor. Unii îl folosesc la orice masă, cum ar fi: cu omletă, cu cartofi prăjiți, cu pulpe la cuptor sau carne la grătar. Din nefericire, s-ar părea că acesta poate fi periculos pentru organism.

Când alegem un ketchup, este foarte important să ne uităm la ce are în compoziție, citind cu atenție eticheta. Trebuie evitat acela care conține aditivi alimentari, cum ar fi acidul citric, sorbatul de potasiu, benzoatul de sodiu, sucraloza, acesulfam de potasiu, adipat de diamidon acetilat și arome sintetice. Totodată, trebuie să fim atenți și la conținutul ridicat de sare și zahăr pe care îl are. Tocmai din acest motiv, ketchupul nu trebuie consumat de către copii și de către persoanele cu afecțiuni cardiovasculare, diabet și boli metabolice, potrivit clickpentrufemei.ro.

De asemenea, la alegerea acestui aliment trebuie să avem în vedere ingredientul principal, adică cantitatea de roșii. Trebuie să ne asigurăm că aceasta nu este mai mică de 40%. Pe lângă roșii, ketchupul poate conține și un amestec de legume: boia, piper, busuioc, usturoi sau frunze de dafin. În ambalajele de sticlă se poate observa mai bine consistența, care trebuie să fie mai groasă.

Toți românii îl au în frigider

Și muștarul poate fi periculos

Muștarul, ca și ketchupul este nelipsit din frigiderul românilor. Acesta însoțește micii la orice grătar. La fel ca și ketchupul, muștarul poate avea în conținut aditivi periculoși ca: acidul citric, benzonat de sodiu, sorbat de potasiu, acesulfam de potasiu, gumă de xantan, gumă de guar, arome, disulfit de potasiu și tartrazină. Tartrazina (E102) este un colorant sintetic, galben.

E bine să alegem muștarul care se vinde în borcane de sticlă. Trebuie să vedem pe etichetă din ce este preparat și să-l alegem pe acela care este pe bază de semințe de muștar și nu pe bază de praf de muștar. Praful de muștar este extras din boabele presate. După extragerea uleiului, ce rămâne se transformă în pulbere. Uleiul este vândut separat, iar în muștarul de slabă calitate se adaugă ulei de floarea-soarelui, mult mai ieftin. Muștarul făcut din pulbere este mai picant, dar lipsește aroma specifică boabelor.