Alimentele și condimentele care ne fac fericiți și nu este o glumă! Lista este generoasă

de: Puiu Alexandru
24 05. 2019

Dacă trăiești cu impresia că ești mai fericit sau binedispus după ce ai mâncat ceva, să știi că nu este o iluzie. Existe multe alimente și condimente cu un efect pozitiv asupra stării tale de spirit.

Un medic francez și o jurnalistă specializată pe probleme de sănătate au publicat de curând o carte care lansează o teorie foarte interesantă. Conform publicației Le Parisien, în volumul ”Alimentele care aduc fericire”, Bernard Fontanille și Laurence Grezaud vin la înainte cu multe argumente convingătoare.

Când te simți trist sau obosit, mănâncă banane. Acestea sunt fructele stării de bine, datorită conținutului ridicat de triptofan, un aminoacid pe care corpul îl transformă în serotonină. Același hormon care îți îmbunătățește starea de spirit se găsește în morun sau ficat.

Avocado ajută la tratarea hipertensiunii, colesterolului și diabetului. Tot el te ajută să fii mai optimist datorită tirozinei pe care o conține. Tirozina este un alt aminoacid care se află la baza generării de dopamină și noradrenalină, doi neuromediatori cu consecințe favorabile asupra libidoului și sociabilității. Deoarece conține magneziu, te ajută și să fii mai puțin stresat.

Ciocolata neagră cu conținut de cacao de peste 60% facilitează activitatea cerebrală intensă. Mai mult decât atât, are un efect euforizant. “Ciocolata ne dinamizează datorită prezenței unor substanțe stimulatoare, cum sunt cafeina, teofilina (în cantitate mai mică decât în cafea și ceai) și, mai ales, teobromina, stimulent mai ușor decât cafeina, dar care acționează mai mult timp”, confirmă autorii cărtii.

Șofranul, unul dintre cele mai scumpe condimente, are efect antidepresiv. “Utilizarea terapeutică a sofranului are câteva mii de ani, el fiind considerat de multă vreme condimentul fericirii în medicina tradițională orientală”, se atrage atenția în cartea menționată mai sus. În medicina chineză, este folosit în tratarea a peste 90 de afecțiuni, printre care se numără depresia, problemele de digestie, reumatismul. Nu se recomandă la copii și în cazul femeilor însărcinate.

Dacă nu ai șofran și te afli în căutarea unei diete pentru tratarea depresiei, sardinele sunt și ele foarte bune în acest scop. “Elementul activ este DHA, principalul omega 3 existent în țesuturile nervoase. Dacă acesta lipsește, se impiedică eliberarea neurotransmițătorilor (dopamina, serotonina, noradrenalina) și se modifică transmiterea semnalului nervos. Cu alte cuvinte, creierul are mai puțini neurotransmițători, ceea ce afectează negativ bucuria noastră de a trăi”, explică autorii cărții menționate de Le Parisien.