Alimentele și băuturile care trebuie consumate în Postul Crăciunului. Recomandările Mihaelei Bilic
Postul Nașterii Mântuitorului este eveniment important pentru credincioși. Scopul acestuia este curățirea spirituală, primul pas pentru a atinge această stare fiind reprezentat de eliminarea produselor de origine animală din programul alimentar. Alimentele și băuturile care trebuie consumate în Postul Crăciunului. Ce recomandă cunoscuta nutriționistă Mihaela Bilic.
La ce să fim atenți în post, potrivit nutriționistei Mihaela Bilic
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului, așa cum mai este cunoscut în popor, a început pe data de 15 noiembrie. Credincioșii sunt foarte atenți la ceea ce consumă în perioada celor 40 de zile de post. Evenimentul presupune multă disciplină și reprezintă și un exercițiu psihologic, dincolo de schimbările ce trebuie realizate în alimentație.
Produsele de origine animală trebuie eliminate din programul alimentar de zi cu zi. În schimb, ele sunt înlocuite cu produse de natură vegetală. Mihaela Bilic a oferit câteva sfaturi prețioase pentru români. Medicul nutriționist a recomandat ca, pe durata întregului proces, să avem în vedere moderația. Când ținem post, nu ar trebui să ne ridicăm de la masă sătuli.
Este important să ținem cont de cantitatea produselor pe care le consumăm în perioada postului. Scopul nu ar trebui să fie atingerea sațietății. Trebuie să consumăm atât cât este necesar pentru a supraviețui, spune specialista în alimentație. Având în vedere conotațiile evenimentului, ar trebui să fim dispuși să experimentăm senzația de foame.
Ce nu ar trebui să mâncăm în perioada celor 40 de zile de post
Cunoscuta nutriționistă a recomandat evitarea produselor semipreparate, ambalate și ultraprocesate în post. Prăjelile, produsele de patiserie și alimentele bogate în grăsimi vegetale nu ar trebui consumate, de asemenea. Cel mai sănătos este ca fiecare să gătească acasă mâncăruri simple.
Există o multitudine de rețete ce pot fi preparate pe bază de cereale, legume și leguminoase. Mihaela Bilic a spus ce și cum să mâncăm în Postul Crăciunului. Sunt recomandate ciorbele, tocănițele, ghiveciul de legume și diverse salate, preparate pe baza produselor de sezon.
Chiar dacă postul nu interzice consumul de zahăr, ar trebui să fim atenți la cantitatea de dulciuri pe care o consumăm. În caz contrar, colesterolul din sânge va crește și, din cauza amestecului de făină, grăsime vegetală și zahăr, vom acumula foarte rapid kilograme în plus. Și sarea ar trebui să o folosim cu moderație.
Alimentele și băuturile care trebuie consumate în Postul Crăciunului
„Creșteți consumul de legume proaspete sau congelate. Cu cât mai diferite și mai colorate, cu atât mai bine. Pigmenții vegetali sunt fitonutrienți benefici pentru sănătate. Asigurați hidratarea optimă și beți apă sub diferite forme: apă cu lămâie, ceai verde, infuzii de plante, supe și ciorbe, cafea etc.
Faceți pauze alimentare de 5-6 ore între mese, ca să-i dați organismului timp să digere și să proceseze masa anterioară”, a recomandat medicul nutriționist Mihaela Bilic, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.
Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului a început marți, 15 noiembrie, și durează 40 de zile. Spre deosebire de Postul Paștelui, acesta prezintă mai multe zile cu dezlegare la pește, ulei și vin.