Alimentele periculoase din Postul Paștelui. Toți românii le consumă des
Odată cu debutul postului, românii își modifică semnificativ listele de cumpărături, respectând toate restricțiile impuse în această perioadă. Specialiștii trag un semnal de alarmă, dezvăluind care sunt alimentele periculoase din Postul Paștelui.
Alimentele periculoase din Postul Paștelui
Restricțiile alimentare impuse în perioada postului schimbă mult meniul zilnic al multor români.
În aceste condiții, specialiștii de la InfoCons au tras un semnal de alarmă, dezvăluind produsele cumpărate și consumate des în Postul Paștelui ce au în compoziție ingrediente periculoase pentru sănătatea organismului uman.
Potrivit acestora, o gustare compusă din pâine, pate vegetal, margarină, halva, un suc tip ceai sau lapte de soia și o gumă de mestecat poate avea până la 50 de E-uri.
Pâinea din comerț poate avea și patru E-uri, pateul vegetal ajunge până la 13 E-uri, margarina atinge până la 6 E-uri, halvaua are până la 3 E-uri, un suc tip ceai atinge până la 8 E-uri, un lapte de soia are până la 5 E-uri. Unele sortimente de gumă de mestecat au nici mai mult nici mai puțin de 11 E-uri.
Conform datelor prezentate de reprezentanții InfoCons, cei mai des întâlniți aditivi alimentari din clasica gustare de post sunt:
- Acidul Ascorbic (E300) – un aditiv alimentar din categoria antioxidanţilor, regăsit în mod natural în majoritatea fructelor şi legumelor,
- Acidul Citric (E330) – utilizat în industria alimentară, dând produselor un gust plăcut de acid. Pentru că este solubil în apă, se adaugă în sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate.
Citește și: Cum este recomandat să ții Postul Negru. Ce trebuie să faci, de fapt
Ce precizări fac specialiștii
Combinația de alimente de mai sus – pâine, pate de post, margarină, halva, lapte de soia și suc tip ceai – una dintre preferatele românilor în Postul Paștelui, are până la 5,58 de grame de sare, cu jumătate de gram peste cantitatea zilnică recomandată de Organizația Mondială a Sănătății.
„Suntem în Post . Pentru cei care cu adevărat țin Post , dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post , ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale , cu multe legume .
Dar , din păcate , E-urile, coloranții , conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare , iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post , trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei , înțelegerea ingredientelor , pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei , pentru copiii lor , pentru bunicii și pentru părinții lor .
Există și o soluție pentru a fi mai informați , pentru a alege ce cumpărăm , ce mâncăm , cât mâncăm , cum mâncăm , pentru a fi real ce ne dorim ! Alegem în cunoștință de cauză , descărcând Aplicația GRATUITĂ InfoCons , care pe lângă faptul că ne aduce un răspuns la întrebările de mai sus , ne ajută să identificăm și alergenii și totodată să fim la curent cu toate alertele rapide ale UE cu privire la produsele agroalimentare”, a transmis Sorin Mierlea – Președinte InfoCons.
Citește și: Ciorbă de cartofi cu zeamă de varză, reţeta de post. Aşa o face Chef Sorin Bontea, ingredientul secret