Alimentele pe care să le mănânci când ești constipat. Recomandările unui medic
Aproximativ 14% dintre oameni se confruntă măcar o dată cu constipație cronică. Simptomele variază de la o persoană la alta. Această afecțiune poate fi declanșată din diverse cauze, însă adesea este rezultatul unei mișcări prea lente a mâncării prin sistemul digestiv. Află mai jos care sunt alimentele pe care să le mănânci când ești constipat, potrivit unui medic.
Constipația apare din diverse cauze, însă de cele mai multe ori are legătură cu procesarea prea lentă a alimentelor consumate într-o anumită perioadă a zilei. Această afecțiune poate fi declanșată și pe fondul deshidratării, a unei diete sărace, dar și în cazul administrării anumitor medicamente.
Alimentele pe care să le mănânci când ești constipat
Cunoscând, însă, motivul principal al apariției constipației, se ridică următoarea întrebare: ce ar trebui să mănânc? Medicul de renume Nancy Rahnama, nutriționist al multor celebrități din străinătate, recomandă persoanelor constipate să mănânce cât mai multe fibre.
În general, adulții ar trebui să consume zilnic între 22 și 34 de grame de fibre. Cantitatea variază, bineînțeles, în funcție de vârstă și de sex. Este important ca, în cazul în care nu obișnuim să consumăm fibre, să încercăm să le introducem treptat în dieta noastră astfel încât organismul să se obișnuiască cu schimbarea.
Doctorița Nancy Rahnama, care este și expertă în pierderea în greutate, a realizat un TOP 5 alimente pe care ar trebui să le consume persoanele constipate. Iată care sunt cele cinci produse pe care trebuie să le mâncăm, potrivit specialistei:
- smochine – o jumătate de cană de smochine conține 7, 9 grame fibre;
- zmeură – o cană de zmeură conține 8 grame fibre;
- semințe de chia – doar 100 grame de semințe de chia au 34 grame fibre;
- prune – o cană de prune are 12 grame fibre;
- avocado – un avocado de mărime medie are 10 grame fibre.
Motivul pentru care ar trebui să bem apă în abundență
Este foarte important să bem multe lichide când suntem constipați, potrivit medicului Nancy Rahnama. Sucurile de fructe și legume ajută foarte mult în zilele în care ne confruntăm cu o astfel de afecțiune. A bea suficientă apă reprezintă și o modalitate de a evita deshidratarea.
Consumul de lichide sporește activitatea fibrelor, motiv pentru care este important să bem multe lichide. Chiar și supele ușoare la stomac ajută fibrele să acționeze mai eficient.
Citește și: Alimentele care constipă bebelușii. Nu trebuie să îi hrănești cu ele, sub nicio formă
În schimb, pentru a evita constipația, este recomandat să eliminăm din dieta noastră unele produse. Chipsurile, mâncarea fast-food, carnea, în special cea procesată, dar și alte mese congelate și gustări procesate nu ar trebui să fie introduse în programul alimentar al consumatorului, potrivit specialiștilor din sănătate.