Alimentele pe care să le consumi la început de an. Sunt perfecte după Revelion

de: Ioana Bucur
03 01. 2023

Mesele din perioada sărbătorilor de iarnă nu au dus lipsă de preparatele tradiționale îndrăgite de români: tobă, piftie, salată de boeuf, sarmale, friptură, cozonaci și lista poate continua. Cu toate că sunt delicioase, aceste plăceri culinare au efecte nu tocmai benefice pentru organism, mai ales dacă au fost consumate în exces. Specialiștii în nutriție au dezvăluit care sunt alimentele ce nu ar trebui să îți lipsească din farfurie la început de an.

Alimentele ce nu ar trebui să îți lipsească din farfurie la început de an

Sunt gustoase, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, însă, dacă sunt savurate în exces, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în perioada sărbătorilor de iarnă, pot avea efecte nedorite asupra organismului uman, de la kilograme în plus până la funcționarea îngreunată a ficatului.

Așadar, după maratonul de sarmale, piftie, salată de boeuf și alte preparate ce nu lipsesc de pe masa de Crăciun sau de Revelion, este cazul să ne ajutăm puțin corpul să se refacă. Specialiștii în nutriție au făcut o listă cu alimentele pe care să le consumi la început de an.

Lista începe cu morcovi. Aceștia au în compoziție glutation, un compus ce poate îmbunătăți capacitatea de detoxificare a ficatului. Mai mult, această proteină ar ajuta la întărirea imunității, favorizează utilizarea eficientă a energiei și previne și apariția anumitor boli.

După Revelion, din meniul zilnic nu ar trebui să lipsească nici anghinarea, care contribuie la digestia grăsimilor din alimente și facilitează evacuarea lor în intestin, prin capacitatea sa de a stimula producerea bilei de către vezica biliară. Cinarina și silimarina din compoziția sa favorizează regenerarea celulelor hepatice.

Sfaturile specialiștilor

Ridichea neagră este o sursă importantă de sulf, compus ce ajută ficatul să elimine deșeurile, atenuează efectele unei alimentații prea bogate în grăsimi și favorizează producerea bilei.

Continuăm lista alimentelor pe care să le consumi la început de an cu cartofii dulci. Aceștia sunt bogați în potasiu – mineral esențial ce joacă un rol important în buna funcționare a inimii, sistemului nervos, sistemului muscular și care intervine activ în procesul de regenerare a ficatului.

Benefic pentru celula hepatică este și usturoiul, concentrațiile mari de alicină și seleniu din compozița sa ajutând la purificarea ficatului.

Sfecla roșie este unul dintre cele mai sănătoase alimente. Conține metionină, un compus ce stimulează eliminarea deșeurilor din organism, și betadina care împiedică depunerea acizilor grași în ficat.