Alimentele pe care cardiologii nu le consumă niciodată. Sunt un mare risc pentru sănătate
Medicii cardiologi au constatat de mult care sunt efectele unui regim de viață nesănătos asupra pacienților lor. Chiar dacă pot trece cu vederea un pahar cu vin roșu, o porție de cartofi prăjiți, o carne mai grasă sau o felie de tort, există alimente pentru care indulgența lor dispare.
Alimente cu mare risc pentru sănătate: cardiologii nu le recomandă
Toate cercetările, inclusiv cele epidemiologice, demonstrează clar că prevenția și dietoterapia sunt o cale de urmat în a sta departe de bolile cardiovasculare. Orice boală care s-a instalat este mai greu de tratat decât de prevenit. Bolile cardiovasculare fac parte din această categorie, putând fi prevenite prin dietoterapie, anume printr-o dietă corespunzătoare și un stil de viață adecvat, activ. Dietoterapia trebuie condusă de un medic specializat și în nutriție în momentul în care s-a instalat boala cardiovasculară.
Așadar, când vine vorba de sănătatea cardiacă, alimentele pe care le consumăm ne pot proteja sau pot favoriza apariția lor. O alimentație sănătoasă bazată pe fructe, legume, carne slabă, pește, cereale integrale și lactate ține la distanță bolile de inimă. Cele care strică mersul lucrurilor sunt mezelurile, chipsurile, pâinea albă și băuturile carbogazoase.
Resturi de carne, piele și lipici. Ingredientele unor produse vândute ca mezeluri pentru copii
Fără să știe ce conțin, clienții cumpără cam tot ce găsesc pe rafturi, mai ales dacă pe etichetă este menționat că nu conține conservanți sau E-uri. De exemplu, erau pe piață unii crenvuști care aveau în compoziție o enzimă controversată și interzisă la nivelul Uniunii Europene, transglutaminaza. Mai exact, enzima se comportă ca un lipici și este folosită în special la carnea de slabă calitate, ce ajunge ulterior în produsele destinate copiilor.
- Mezeluri este un nume generic dat mai multor preparate alimentare din carne.
Mai grav este că poate provoca boli autoimune, crește intoleranța la gluten și hipersensibilitatea alimentară. Producătorii acestui tip de hrană spun că utilizarea lui nu este ilegală.
„Aceasta este inactivată în etapa de tratament termic a produselor din carne, în etapa de fierbere. Este distrusă la temperatura de 65 de grade Celsius. Nu este periculoasă pentru organism”, explica Nicoleta Ene, inginer tehnolog la compania producătoare de mezeluri.
Lipiciul de carne este cunoscut în domeniul alimentar de peste două decenii, dar abia în ultimii ani organizațiile care promovează mâncarea sănătoasă au constatat folosirea enzimei.