Alimentele de post ieftine. Ce pot consuma românii în această perioadă fără să scoată mulţi bani din buzunar

de: Andreea Vînătoru
22 03. 2024

Am intrat în Postul Paștelui, acesta fiind cel mai lung şi strict post al anului. Însă mulți români susțin că mâncarea de post a devenit un lux pentru ei, și asta pentru că produsele de post sunt mai scumpe ca în alţi ani. Spre exemplu, legumele au ajuns să coste mai mult decât carnea. Așa că românii aleg să mănânce mai puţin, dar şi mai prost. Cu toate acestea, un medic nutriționist a dezvăluit care sunt alimentele de post mai ieftine, pe care le puteți consuma în această perioadă.

Alimentele ieftine de post pe care românii le pot consuma

Postul Paștelui ține 40 de zile, așa că românii care ţin post nu pun gura pe carne, lapte, brânză şi ouă. Legumele sunt preferate în această perioadă, doar că s-au scumpit simţitor în ultimul an. Spre exemplu, un singur kilogram de fasole a ajuns să coste 15-20 de lei în 2024, față de 9 lei cât era în 2023.

Extrem de mult pentru buzunarele românilor, care au ajuns să se plângă că alimentele de post sunt mai scumpe decât produsele de dulce. Pe de altă parte, Cristian Mărgărit, medic nutriționist, vine cu sfaturi prețioase pentru cei care vor să țină post, dar nu vor să dea mult pe alimente.

„Mulți oameni se plâng, într-adevăr, când le faci niște recomandări alimentare și spun că sunt diete pentru milionari. Din contră, hai să ne gândim că undeva din jumătate de mâncare se aruncă, deci primul pas ar fi să ne uităm mai bine la cât mâncăm, pentru a controla mai bine costul unei diete. Apoi, la fel de importante sunt și caloriile goale, cât din ce cumpăr sunt nutrienți de care am nevoie?

Am nevoie de zahăr, faină albă? Nu, nu ar trebui să mai dau banii pe ele, la fel ne putem gândi și la produsele semipreparate, gata preparate, unde ai niște ingrediente pe care le-ai putea cumpăra la un preț mult mai mic și așa faci o economie mult mai mare.”, a declarat Cristian Mărgărit, în cadrul emisiunii Neatza cu Răzvan și Dani, de la Antena 1.

Vezi și: Când nu ai voie să mănânci zacuscă în Postul Paştelui. Regula mănăstirească de care credincioşii nu ştiu

Faceți o listă înainte de a merge la cumpărături

Înainte de a merge la cumpărături, este musai să vă faceți o listă cu produsele de care aveți nevoie. În acest fel, veți cheltui mai puțini bani. Medicul nutriționist susține că cele mai ieftine alimente sunt cele locale.

„Îți trebuie neapărat o listă de cumpărături și să nu te duci la cumpărături flămând, pentru că poți să mănânci foarte mult. Cele mai ieftine alimente sunt cele locale și care sunt de sezon, nu trebuie să cumpăr fructe exotice sau ceva scump, ci mă pot baza pe mere. La fel e și cu nucile, le putem cumpăra din timp și le păstrăm în coajă. Avem vitamine, antioxidanți, vitamina C, ideal ar fi fost și un pește oceanic, dar el cu cât e mai mic, cu atât e mai bun. Macroul are cel mai bun raport calitate-preț, are cea mai mare cantitate de omega 3, îl luăm și congelat, nu e problemă.”, a mai adăugat acesta.

De ce nu este permis consumul de zacuscă în zilele de post

Preoții spun că zacusca este interzisă în anumite zile din Postul Mare. Pentru că are ulei în compoziție, acest preparat nu poate fi consumat oricând, ci doar în zilele în care se specifică și în calendarul ortodox acest aspect.

Astfel, zacusca poate fi mâncată fără probleme în zilele de sâmbătă și duminică, atunci când este dezlegare la ulei. Pentru că nu poate fi gătită fără ulei, trebuie să fim atenți atunci când o introducem în alimentație, dacă vrem să ținem postul corect.

„Zacusca conține ulei. Dezlegări la ulei și vin se fac sâmbăta și duminica. Mâncăm zacuscă atunci. În restul zilelor doar fiert și uscat. Cine nu poate să țină post fără ulei, mănâncă cu ulei. Cine nu poate să tina post, nu ține. Ne spovedim și duhovnicul dezleagă sau nu.

Nici fructe de mare nu trebuie mâncate în post dar sunt credincioși care mănâncă. Postul este un aspect intim al relației omului cu Dumnezeu. Mâncăm sărăcăcios, deoarece nu trebuie să ne gândim la ce mâncăm. Ideea este să nu facem din mâncare o plăcere în sine, ci să o folosim numai cu scopul de a susține funcțiile organismului. Este lupta cu sinele, dar Dumnezeu știe cât putem. El ni se dă în Împărtășanie și drepților și păcătoșilor.”, a afirmat Preotul Cristian.