Alimentele de Paște care au multe E-uri. Toți românii le consumă, mare atenție ce mâncați
Masa de Paște este plină cu bucate tradiționale, de la cozonac, sarmale, până la friptură și pască. Sunt delicatese pe care nu le mâncăm în fiecare zi, însă asta nu înseamnă că trebuie să exagerăm atunci când ne așezăm la masă.
Mâncărurile de Paște care conțin E-uri
De regulă, masa de Paște începe cu un aperitiv format din mezeluri precum: crenvurști de pui sau de porc, parizer, șuncă praga sau cabonos, alături de câteva sosuri. Ceea ce poate nu știai este că un asemenea aperitiv poate avea peste 80 de E-uri, 30 de grame de sare și 70 de grame de zahăr.
De asemenea, copiii primesc cu această ocazie ouă de ciocolată, cozonac sau bomboane, tot feluri de dulciuri și deserturi. Ei bine, acestea conțin foarte mult zahăr și în jur de 30 de E-uri. Cu un aperitiv și o pască delicioasă merge un suc sau o băutură carbogazoasă, care conțin la fel de multe E-uri și circa 25 de grame de zahăr.
Prin urmare, doar pentru desert consumăm peste 50 E-uri și peste 100 de grame de zahăr, avertizează InfoCons. Dacă adunăm toate acestea alimente, la sfârșitul mesei de Paște am consumat deja în jur de 150 de E-uri, peste 200 grame de zahăr și 30 grame de sare.
Recomandările medicilor nutriționiști pentru această perioadă
Medicul nutriționist Mihaela Bilic spune că cea mai mare greșeală pe care românii o fac la masa de Paște este că mănâncă tot ce pot din prima, la o singură masă. Aceasta avertizează că, pe lângă faptul că riscăm să ni se facă rău, se poate ajunge chiar și la intervenție chirurgicală.
”Avem doar două zile, nu doar una, două zile în care o să fie doar despre mâncare. Sau două zile jumate, dacă o luăm din noaptea de Înviere. Nu ne ia nimeni farfuria din față. De ce spun că nu trebuie să mâncăm totul o dată?
Pentru că în felul ăsta, luînd-o treptat sau mâncând, nu știu, la 3-4 ore alt fel de mâncare putem să întindem pe perioada celor două zile tot meniul. Și cantitatea face diferența.
Cred că cel mai bine ar fi să încercăm să nu mâncăm totul la o masă. Aici este greșeala, nu neapărat că sunt multe feluri de mâncare, cât faptul că mâncăm mult o dată. Și mâncăm mult la o singură masă.” – a spuns medicul nutriționist în emisiunea ”Vorbește lumea” de la PRO TV.
Medicul nutriționist spune că, în asemenea situații, cuvântul cheie este „moderația”. Mâncăruri grele, precum friptura, sunt mai greu de digerat.