Alimentele dăunătoare din magazine. Ce a transmis un medic celebru din România

de: Ștefan R. Apostol
24 03. 2021

Încă de la apariția lor, alimentele modificate genetic au fost un risc pentru viaţa oamenilor. Cu toate astea ele încă există pe piață, iar oficialii CE le autorizează, aproape în fiecare zi. Le regăsim pe rafturilor tuturor magazinelor și, fără să ne dăm seama, ne putem îmbolnăvi. Este și mesajul transmis de medicul Tudor Ciuhodaru.

Alimentele modificate genetic, inamicul sănătății noastre

Deoarece prevalența la alimentele modificate genetic continuă să crească, a existat un interes public în creștere pentru informații referitoare la siguranța acestor produse. Preocupările se concentrează în general asupra modului în care alimentele pot afecta mediul sau modul în care acesta poate afecta consumatorul. O preocupare specifică este posibilitatea ca alimentele modificate genetic să afecteze negativ sănătatea umană.

Acest lucru ar putea rezulta din diferențe în conținutul nutrițional. Pot genera răspunsul alergic sau efectele secundare nedorite, cum ar fi toxicitatea, deteriorarea organelor sau transferul de gene. În acest context medicul Tudor Ciuhodaru trage un mare semnal de alarmă cu privire alimentele modificate genetic care se regăsesc pe piață, fie în România, fie oriunde în lume.

”Comisia Europeană continuă să autorizeze importul de produse alimentare modificate genetic cu risc crescut pentru viața oamenilor și mediu. Vreau ca viața fiecărui român să fie protejată! explică medicul Tudor Ciuhodaru, europarlamentar român.

Medicul Tudor Ciuhodaru argumentează cu studii științifice pericolul

În expunerea sa, medicul Tudor Ciuhodaru argumentează acest semnal de alarmă cu privire la alimentele modificate genetic, prin studii aprofundate și date concrete. Medicul mai spune că toate produsele modificate genetic nu fac altceva, decât să îmbolnăvească organismul uman, iar asta se face cu bună știință.

Medicul Tudor Ciuhodaru, în expunerea sa, acuză Comisia Euopeană de această campanie de aprobare la alimentele modificate genetic. Medicul dă și exemple concrete de produse și alimente modificate genetic existente pe piață.

”Noul porumb MZIR098 (SYN-ØØØ98-3) autorizat de Comisie este un pericol pentru sănătatea tuturor. Acest porumb fost modificat genetic pentru a conferi toleranță la erbicidele complementare care conțin glufosinat și pentru a produce două proteine insecticide (toxinele „Bt” sau „Cry”): eCry3.1Ab și mCry3A).

Sunt 3 motive clare:

1. Glufosinatul este clasificat drept toxic pentru reproducere și este interzis din 2018 în UE.
2. Sunt multiple efecte secundare după expunerea la toxinele Bt care pot afecta sistemul imunitar și pot amplifica caracterul alergen al altor proteine cu care intră în contact.”, spune medicul Tudor Ciuhodaru.

Alimentele modificate genetic, toxicitate, frici și analiză științifică

Alimentele modificate genetic au fost introduse în Statele Unite în urmă cu câteva decenii. Ulterior oamenii au raportat în mod independent efecte toxice cauzate de acestea. Institutul pentru Tehnologie Responsabilă (IRT) a raportat că șobolanii hrăniți cu o dietă care conținea un cartof modificat genetic aveau practic toate sistemele de organe afectate negativ după doar zece zile de hrănire.

IRT a declarat că toxicitatea a fost rezultatul tehnicilor de modificare genetică și nu un caz specific pentru cartoful respectiv. Aceștia au afirmat că procesul de fabricare pentru acste alimentele a determinat cartoful să fie toxic și, prin urmare, toate limentele modificate genetic prezintă un risc ridicat de toxicitate.

Oamenii de știință din SUA și din restul lumii au încercat să testeze riguros afirmațiile IRT. Au făcut demresuri pentru a descoperi orice posibilă toxicitate cauzată de alimentele modificate genetic. În acest scop, au fost testate multe tipuri diferite de modificări în diferite culturi.

Sudiile nu au găsit dovezi că alimentele modificate provoacă toxicitate asupra organelor sau alte efecte adverse asupra sănătății. Un exemplu al acestei cercetări este un studiu efectuat pe un tip de cartof  care a fost modificat genetic pentru a conține gena bară. Produsul genei bar este o enzimă care poate detoxifica erbicidele și, astfel, protejează cartoful de tratamentul erbicid.

Concluzia

După mai bine de 20 de ani de monitorizare, multe dintre suspiciunile legate de efectele acestora asupra sănătății organelor, au fost abordate și testate. În datele discutate s-a constatat că alimentele modificate nu prezintă toxicitate, într-o generație sau în mai multe.

Deși fiecare produs nou va necesita o analiză și o evaluare atentă a siguranței, se pare că alimentele modificate genetic, ca și clasă, nu sunt mai susceptibile de a fi dăunătoare decât sursele de hrană crescute și cultivate în mod tradițional, spun specialiștii.