Alimentele cu puține calorii pe care să le consumi în sezonul rece. Ce beneficii au

de: Ioana Bucur
06 12. 2022

Pentru români, începutul iernii înseamnă mesele pline de preparate delicioase de Crăciun și Revelion. După ce trecem de sezonul sărbătorilor, începem lupta cu kilogramele nedorite pe care le acumulăm. Află care sunt alimentele cu puține calorii pe care trebuie să le consumi în sezonul rece și ce beneficii au pentru organism.

Care sunt alimentele cu puține calorii pe care le poți consuma în sezonul rece

Dacă și tu te încadrezi în categoria persoanelor care își petrec lunile ianuarie și februarie încercând să scape de kilogramele în plus luate în timpul sărbătorilor, recomandările din rândul de mai jos sunt pentru tine.

Cartof dulce

Vom începe lista cu cartoful dulce, un înlocuitor excelent pentru clasicii cartofi albi. Este un aliment bogat în fibre, beta-caroten – un compus pe care organismul îl transformă în vitamina A – și potasiu.

Dacă ai nevoie de puțină inspirație, poți încerca această rețetă de piure de cartofi dulci. Folosind o furculiță, înțeapă coaja a doi sau trei tuberculi. Pune-i la copt în cuptorul preîncălzit la 220 de grade Celsius timp de 45-60 de minute. După ce îi scoți, decojește-i și pasează-i. Poți adăuga puțină sare și sunt gata să fie savurați.

Valori nutriționale pentru acest preparat, per porție:

  • Calorii: 120
  • Grasimi totale: 7 g
  • Grăsimi saturate: 0,5 g
  • Carbohidrați: 14 g, Zahar 6 g
  • Fibre: 2 g
  • Proteine: 2 g
  • Sare: 220 mg

Varză de Bruxelles

Varza de Bruxelles este săracă în calorii, dar o sursă importantă de vitamine C și K, luteină. potasiu, acid folic și magneziu.

Dacă vrei să îți impresionezi invitații sau familia cu un preparat inedit, nu vei da greș cu lămâie parmezan Bruxelles.

Tot ce trebuie să faci este să prăjești patru căni de varză de Bruxelles mărunțită cu două linguri de ulei de măsline extravirgin timp de două, cel mult trei minute sau până când observi că devine crocantă și începe să se rumenească. Adaugă sare, o lingură de coajă de lămâie și un sfert de parmezan ras.

Valori nutriționale pentru acest preparat, per porție:

  • Calorii: 120
  • Grasimi totale: 9 g Grăsimi saturate: 2 g
  • Carbohidrați: 7 g
  • Fibre: 3 g
  • Zahar total: 2 g
  • Proteine: 4 g
  • Sare: 220 mg

Kaki

Încheiem lista cu kaki, mai puțin cunoscut la noi în țară. Aceste fructe sunt bogate în fibre, vitamina A și vitamina C.

Le poți mânca pur și simplu, ca gustare sau le poți folosi într-o salată inedită. Amestecă o lingură de oțet balsamic alb cu o jumătate de linguriță de miere, un sfert de linguriță de sare și o lingură de ulei de măsline extravirgin. Se pun apoi o sută de grame de rucola și un fruct kaki tăiat felii subțiri și se adaugă, ca ultim pas, un sfert de cană de nuci pecan și un sfert de cană de brânză feta sau brânză de capră.

Valori nutriționale pentru acest preparat, per porție:

  • Calorii: 140
  • Grăsimi totale: 11 g Grăsimi saturate: 2,5 g
  • Carbohidrați: 11 g
  • Fibre: 3 g
  • Zahar total: 7 g, Zahăr adăugat: 1 g
  • Proteine: 3 g
  • Sodiu: 240 mg