Alimentele care se transformă în zahăr după ce le-ai consumat. Unul e cu adevărat surprinzător, nu îl vei mai mânca!
Zahărul reprezintă o sursă de energie și, atât timp cât este consumat moderat, nu conduce la consecințe negative. Devine, însă, o problemă când consumul de alimente procesate crește. Specialiștii au dezvăluit care sunt produsele care se transformă în zahăr după ce sunt consumate. La ce trebuie să fii atent.
Cât de sănătos este zahărul
În ultimii ani de zile, zahărul a fost prezentat ca fiind un element negativ din alimentație. Adevărul este altul, spun specialiștii. Pentru început, zahărul este o sursă rapidă de energie. Asta nu înseamnă că trebuie să consumăm dulciuri întreaga zi.
Putem obține zaharuri din fructe, legume și produse lactate. Organismul nostru transformă amidonul în zahăr simplu, numit glucoză. Nu ne expunem vreunui pericol atât timp cât consumăm produse moderat și nu exagerăm în mod deosebit cu cele procesate.
Zahărul poate fi consumat sănătos și este nevoie să fie adăugat în alimentație în mod strategic, pentru a nu reprezenta un pericol pentru organismul uman. Modul în care se consumă zahărul poate contribui la atenuarea unor efecte asupra organismului.
De sine stătător, zahărul adăugat este un carbohidrat simplu, care intră practic direct în fluxul sangvin, unde crește nivelul de glucoză. Specialiștii au întocmit o listă cu produse care se transformă rapid în zahăr, odată ce sunt mâncate, și la care ar trebui să fim atenți.
Alimentele care devin zahăr
Vorbim, în primul rând, despre pâine, un aliment de bază pentru mulți consumatori. Conținutul de zahăr din felia medie de pâine procesată variază, dar poate fi de aproximativ 3 grame. O parte din zahăr se formează în mod natural în procesul de coacere, dar este adesea adăugat și el.
Orezul se transformă, de asemenea, în zahăr odată ce este consumat. Cel alb are un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că poate provoca creșteri ale zahărului din sânge. Cercetările oamenilor de știință au asociat alimentele cu indice glicemic ridicat cu risc crescut de dezvoltare de diabet de tip 2.
Cartofii albi nu sunt considerați dulci. Cu toate acestea, aproape toți au amidon, iar amidonul este format din multă glucoză. Pentru că amidonul din cartofi este digerat rapid, indicele glicemic al cartofilor poate fi aproape la fel de mare ca cel al glucozei propriu-zise.
Ce este surprinzător este că și gustările – biscuiții, batoanele etc. – fără gluten se transformă rapid în zahăr în organism. Asta pentru că acestea conțin făină fără gluten, ce se transformă rapid în zahăr, dar și amidon, care la rândul lui se transformă în zahăr.