Alimentele care s-au scumpit cel mai mult înainte de sărbători. Prețurile au luat-o razna, românii nu vor mai cumpăra atât de multe

de: Sabina Anastasia
15 12. 2022

Crăciunul și Revelionul vor fi cele mai scumpe sărbători din ultimii 20 de ani. Criza economică a determinat creșterea inflației la un nivel de 16,8%. Acest fenomen presupune și majorarea prețurilor la produsele expuse la rafturi, în magazine. Care sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult înainte de sărbători.

Alimentele care s-au scumpit cel mai mult înainte de sărbători

Criza economică actuală, suprapusă cu alte situații tensionate, a generat cele mai scumpe prețuri la alimente din ultimele două decenii. Care sunt alimentele ce s-au scumpit cel mai mult? Specialiștii de la Institutul Național de Statistică arată că, în luna noiembrie 2022, cele mai mari majorări de costuri au fost înregistrate la: zahăr, ulei, unt, cartofi și făină.

Prețurile de consum, în luna noiembrie 2022, au crescut cu 1, 3 procente, în comparație cu cele înregistrate în luna octombrie 2022. INS spune că rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimul an de zile, față de anul 2021, este de 13, 1 procente. Sunt cele mai scumpe sărbători de iarnă din ultimii 20 de ani, în România.

Cum rata inflației a atins nivelul de 16,8%, prețurile la multe alimente expuse la vânzare s-au majorat. Mulți români nu își mai permit mese la fel de pline precum anii trecuți. Chiar dacă urmează să sărbătorim Crăciunul, consumatorii preferă să fie mai reținuți în cheltuieli, gândindu-se cum să economisească mai mulți bani.

Noi scumpiri înainte de Crăciun. Deserturile tradiționale nu vor mai fi cumpărate atât de ușor. Cozonacul s-a scumpit semnificativ. Mai ales în condițiile în care făina, uleiul și zahărul prezintă prețuri mari. Și carnea de porc se poate cumpăra doar la prețuri scumpe. Un porc viu, de exemplu, prezintă un cost mai mare cu 40% față de anul trecut.

„Nu sunt motive obiective să crească prețurile”

Nu doar România se confruntă cu fenomenul scumpirilor produselor de bază. Inflația a crescut mult în Europa. În zonele de centru și de est, rata inflației a atins procente chiar și de peste 20%, atingând un nivel de 25%. Specialiștii spun că, în țara noastră, vom avea o inflație de două cifre, însă nu vom atinge pragul de 20%. Unele voci neagă, însă, acest lucru.

Oricum ar fi, ministrul Agriculturii, Petre Daea, spune că unii producători pot să profite de această perioadă de criză. Astfel, ei cresc prețurile, însă în mod nejustificat.

„Nu sunt motive obiective să crească prețurile, în condiţiile în care se remarcă o stabilizare privind energia, dar şi o scădere a preţului carburanţilor. Sunt scumpiri peste tot în Europa şi ştim de ce.

În primul rând, oferta este mai redusă, din cauza secetei şi din cauza scăderilor de producţie. Pe de altă parte, au fost scumpirile generate de criza energetică. Nu în ultimul rând, de războiul care există în preajma noastră, şi care a paralizat toate direcțiile de comercializare”, a explicat ministrul Petre Daea, într-o intervenție la Antena 3.

Oamenii vor să câștige ușor și repede, spune șeful Ministerului Agriculturii. Acesta este motivul pentru care unele produse prezintă costuri mai mari la rafturi.