Alimentele care s-au scumpit cel mai mult din aprilie 2023. Românii le consumă foarte des

de: Manolică Anca
12 05. 2023

În ultimul an, prețul alimentelor a crescut considerabil, atingând bariere record. Și, în ciuda faptului că inflația este în scădere, alimentele continuă să rămână foarte scumpe. Iată cum arată un top al celor mai mari scumpiri la produsele de bază din luna aprilie 2023.

Topul alimentelor care s-au scumpit cel mai mult în aprilie 2023

Tot mai mulți români constată că atunci când merg la cumpărături, chiar și pentru strictul necesar, ajuns să scoată mai mulți bani din buzunar. Deși sunt aceleași produse de luna trecută, suma finală este mai mare. Prețul alimentelor este în continuă creștere, în ciuda faptului că inflația este în scădere.

Zahărul, untul, cartofii, margarina, ouăle, laptele sau telemeaua de vacă sunt alimentele care s-au scumpit cel mai mult în a patra lună a acestui an, deși rata inflației transmisă recent de INS a fost în scădere consistentă. Într-o lună, inflația a coborât de la 14,5% la 11,2%, însă această diferență nu este deloc resimțită în prețurile de la raft și în buzunarele românilor.

Inflația scade, prețurile nu

Indicele preţurilor de consum în luna aprilie 2023 comparativ cu luna martie 2023 este 100,75%, dar alimentele de bază mai sus menționate au ajuns să se scumpească cu 28% sau chiar 58%, în cazul zahărului. Ceea ce a tras în jos media prețurilor au fost combustibilii și prețurile la medicamente, mai transmit datele INS.

Salariile, chiar dacă au mai crescut și ele (cu peste 13%), nu reușesc că țină pasul cu creșterea accelerată a prețurilor și accentuează senzația de disconfort financiar.

Chiar dacă inflația scade, asta nu înseamnă că prețurile ajung și ele la rândul lor să scadă, ci ele cresc mai lent. Și, pe lângă inflația generată în plan național, România importă inflație și din afară, mai ales din țările cu care avem deficite comerciale mari și în care scumpirile sunt mai mari decât la noi.

„Uitați-vă la deficitul pe care îl avem cu Germania sau cu Ungaria! Veți vedea cât de multă inflație importăm de acolo”, a transmis președintele INS Tudorel Andrei, conform Hotnews.

În Germania, prețurile alimentelor au crescut cu peste 17% (date din februarie 2023), iar România importă mărfuri de acolo de peste 5 miliarde de euro anual. La fel și în Ungaria, acolo unde inflația a depășit 25%, iar importurile se apropie de 2 miliarde de euro anual.

Citește și: Produsele iubite de milioane de români pot să dispară din Lidl, Kaufland și Carrefour. S-a făcut anunțul în Germania