Alimentele care rezistă cel mai mult în congelator. Pe care să le ții mai puțin de 3 luni

de: Stan Nicu
21 04. 2022

Congelatorul este electrocasnicul care nu trebuie să lipsească din nici o casă. Cu ajutorul lui poți păstra unele alimente pe termen lung fără ca acestea să se strice. Află un pic mai jos care sunt alimentele care pot fi păstrate cel mai mult la congelator.

Ce alimente rezistă cel mai mult la congelator. După cât timp nu mai sunt bune

Românii sunt obișnuiți să cumpere mai multă mâncare decât au nevoie. Obiceiul este de pe timpul lui Ceaușescu când erau nevoiți să își facă provizii pentru că nu se găseau alimente în magazine oricând.

Astfel, și acum mulți dintre noi cumpărăm, spre exemplu, mai multă carne pe care o depozităm în congelator. Mai nou, la congelator sunt depozitate legume, fructe, verdețuri..etc.

Alimentele se strică chiar și la congelator

În mod greșit, multe persoane consideră că alimentele nu se strică niciodată în congelator și ajung să țină diverse pachete chiar și ani de zile.

Alimentele pot fi depozitate în congelator, însă după o perioadă limitată de timp nu mai este recomandat să fie consumate.

Cât timp poate fi depozitată carnea la congelator, în funcție de tipul ei

Carne proaspătă de pui/vită/porc/miel – 12 luni

Carne tocată de pui/vită/porc/miel – 4 luni

Carne de porc cu grăsime – 4 luni

Cârnați din carne crudă – 2 luni

Slănină – 4 luni

Organe – 4 luni

Pui prăjit – 4 luni

Pui fiert – 4 luni

Pui sau curcani întregi – 12 luni

Cât timp poate fi ținut peștele la congelator. Dacăt ermenul a trecut, nu îl mai consuma

Pește slab – 6 luni

Pește gras – 3 luni

Pește gătit – 6 luni

Pește afumat – 2 luni

Cât se păstrează fructele și legumele la congelator

Citrice – 6 luni

Fructe – 12 luni

Legume – 12 luni

Zarzavat – 12 luni

Cât să pstrezi la congelator alte alimente

Supă – 3 luni

Mezeluri – 3 luni

Brânză – 3 luni

Înghețată – 1 lună

Lapte – 1 lună

Unt – 9 luni

Pâine – 1 lună

Produse de patiserie/aluat – 3 luni

Când ești sigur că alimentele congelate se vor păstra bine

Congelarea este un proces termic de conservare a alimentelor prin care apa și alte lichide din conținutul lor se cristalizează. Procesul duce la creșterea volumului alimentului congelat. Cu cât creșterea în volum este mai rapidă, cu atât cristalele formate sunt mai mici. De asemenea, cu cât cristalele sunt mai mici, cu atât alimentele își mențin structura, respectiv proprietățile mai bine.

În plus, congelarea normală nu garantează eliminarea definitivă a unor posibile încărcături bacterice. Pentru acest motiv, la scară industrială congelarea este urmată de un procedeu numit blanşare. Adică, alimentele este supuse unui tratament termic rapid, de regulă fiind trecute prin apă la temperatura de fierbere pentru timp foarte scurt.