Alimentele care rezistă cel mai mult în congelator. Pe care să le ții mai puțin de 3 luni
Congelatorul este electrocasnicul care nu trebuie să lipsească din nici o casă. Cu ajutorul lui poți păstra unele alimente pe termen lung fără ca acestea să se strice. Află un pic mai jos care sunt alimentele care pot fi păstrate cel mai mult la congelator.
Ce alimente rezistă cel mai mult la congelator. După cât timp nu mai sunt bune
Românii sunt obișnuiți să cumpere mai multă mâncare decât au nevoie. Obiceiul este de pe timpul lui Ceaușescu când erau nevoiți să își facă provizii pentru că nu se găseau alimente în magazine oricând.
Astfel, și acum mulți dintre noi cumpărăm, spre exemplu, mai multă carne pe care o depozităm în congelator. Mai nou, la congelator sunt depozitate legume, fructe, verdețuri..etc.
Alimentele se strică chiar și la congelator
În mod greșit, multe persoane consideră că alimentele nu se strică niciodată în congelator și ajung să țină diverse pachete chiar și ani de zile.
Alimentele pot fi depozitate în congelator, însă după o perioadă limitată de timp nu mai este recomandat să fie consumate.
Cât timp poate fi depozitată carnea la congelator, în funcție de tipul ei
Carne proaspătă de pui/vită/porc/miel – 12 luni
Carne tocată de pui/vită/porc/miel – 4 luni
Carne de porc cu grăsime – 4 luni
Cârnați din carne crudă – 2 luni
Slănină – 4 luni
Organe – 4 luni
Pui prăjit – 4 luni
Pui fiert – 4 luni
Pui sau curcani întregi – 12 luni
Cât timp poate fi ținut peștele la congelator. Dacăt ermenul a trecut, nu îl mai consuma
Pește slab – 6 luni
Pește gras – 3 luni
Pește gătit – 6 luni
Pește afumat – 2 luni
Cât se păstrează fructele și legumele la congelator
Citrice – 6 luni
Fructe – 12 luni
Legume – 12 luni
Zarzavat – 12 luni
Cât să pstrezi la congelator alte alimente
Supă – 3 luni
Mezeluri – 3 luni
Brânză – 3 luni
Înghețată – 1 lună
Lapte – 1 lună
Unt – 9 luni
Pâine – 1 lună
Produse de patiserie/aluat – 3 luni
Când ești sigur că alimentele congelate se vor păstra bine
Congelarea este un proces termic de conservare a alimentelor prin care apa și alte lichide din conținutul lor se cristalizează. Procesul duce la creșterea volumului alimentului congelat. Cu cât creșterea în volum este mai rapidă, cu atât cristalele formate sunt mai mici. De asemenea, cu cât cristalele sunt mai mici, cu atât alimentele își mențin structura, respectiv proprietățile mai bine.
În plus, congelarea normală nu garantează eliminarea definitivă a unor posibile încărcături bacterice. Pentru acest motiv, la scară industrială congelarea este urmată de un procedeu numit blanşare. Adică, alimentele este supuse unui tratament termic rapid, de regulă fiind trecute prin apă la temperatura de fierbere pentru timp foarte scurt.