Alimentele care pot fi mâncate și dupa 5 ani de la expirare. Românii trebuie să nu le mai arunce

Alimentele care pot fi mâncate și dupa 5 ani de la expirare. Românii trebuie să nu le mai arunce
Alimentele care pot fi mâncate și dupa 5 ani de la expirare. Românii trebuie să nu le mai arunce pentru că sunt bune

În ziua de azi, românii cumpără mai multă mâncare decât pot consuma. Și, de cele mai multe ori, aceasta expiră și ajunge la coșul de gunoi. Dar am descoperit alimentele care pot fi mâncate și dupa 5 ani de la expirare. În mare parte, acestea sunt legume și fructe, depozitate corect.

Alimentele care pot fi mâncate și dupa 5 ani de la expirare

Cartofii

Sunt foarte versatili, pot fi comsumați în diferite moduri și, dacă sunt depozitați în pungi de hârtie sau de plasă, în locuri răcoroase, fără umiditate și soare, rezistă și 6 luni fără să încolțească sau să mucegăiască.

Fasole și linte

1 kg de fasole = 1 kg de carne, când vine vorba de proteine, fibre și minerale. Fasolea și lintea au, în medie, 1 an de valabilitate. Dar dacă ții ambele produse departe de umezeală și căldură, fără să facă gărgărițe, acestea pot ține mult peste 1 an.

Unt de arahide

Este un aliment sățios, indicat în curele de slăbire. Poate fi consumat ca atare sau pe biscuiți, ori în smootieuri. Untul de arahide nu se strică și poate fi consumat chiar și la 1 an distanță de la data expirării trecută pe ambalaj. Dacă deschizi borcanul, trebuie să consumi untul în 3 luni, sau în 6 luni dacă îl ții la frigider.

Merele

Au peste 90% apă, dar coaja le protejează de la stricare. Dacă le depozitezi în hârtie, individual, alimentele acestea pot rezista și peste 5 luni. Le poți folosi și moi, în plăcintă sau piure pentru bebeluși.

Morcovii

Dacă îi ții la frigider, rezistă și 4-5 săptămâni. Trebuie doar să le tai frunzele ca să nu îi usuce și să îi stafidească.

Pastele

Indiferent de tipul lor, pastele sunt bune pentru consum și la 2 ani de la data de expirare trecută pe ambalaj. Tot ce contează e să fie și ele ferite de umezeală.

Fulgii de ovăz

Rezistă 2-3 ani de la data expirării trecută pe ambalaj, dacă au fost ținuți în condiții optime (ambalaj închis, ferit de umezeală).

Făina


Rezistă enorm dacă e ținută în frigider sau congelator. Nu trebuie adusă la temperatura camerei. Dacă o ții în cămară, o poți folosi și la 8 luni de la data expirării. Făina integrală rezistă până la 6 luni după expirare.

Legume și fructe congelate

Dacă ai desfăcut punga, ele nu pot rezista prea mult. Trebuie ținute 3-4 săptămâni în congelator, în aceste condiții. Dacă au făcut cristale pe ele, înseamnă că alimentele nu mai au valori nutritive și trebuie să le arunci. Dar dacă punga este închisă, le poți consuma și după data expirării, informează csid.ro.

Orezul alb

Rezistă și 5 ani de la data expirării și e bun pentru consum. Dar orezul brun rezistă 6-8 luni în dulap și 12 luni în frigider.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI