Ce alimente ne scrutează viața? Iată ce trebuie să nu mai introduci în meniul tău zilnic? Dacă mănânci anumite alimente zilnic riști să te îmbolnăvești. La ce trebuie să fii mai atent și cu ce poți să le înlocuiești?
O dietă echilibrată, hidratarea și sportul zilnic stau la baza unei vieți sănătoase. Excesele nu au ce căuta în acest stil, iar încălcările de la o alimentație sănătoasă mai pot exista. Cu toate astea, oamenii fac cele mai comune greșeli în privința aceasta, consumând chiar zilnic alimente de care nu știu că le pot face atâta rău. Nutriționiștii avertizează care sunt cele mai periculoase care pot deveni chiar o amenințare la viață.
„Sucurile carbogazoase sunt extrem de periculoase în condiţiile în care 100 de mililitri de lichid echivalează cu 10 grame de zahăr. Aceste cantităţi uriaşe de zahăr «mulg» pancreasul de insulină ceea ce duce la diabet zaharat, dar şi la obezitate“, a avertizat doctorul Simona Tivadar, medic primar Diabet şi Boli de Nutriţie la Spitalul Universitar din Bucureşti.
Cu toate că în SUA procentul consumului de băuturi dulci este foarte mare, totuși în România sunt folosiți în prepararea lor niște conservanți care în America sunt interziși pentru că sunt considerați cangerigeni, la noi nu. Variantele pentru a renunța la astfel de sucuri sunt foarte simple și mai la îndemâna oricui: apa, ceaiul sau sucul făcut în casă din legume/fructe proaspăt stoarse.
„Carnea este periculoasă, cea de porc este consumată în cantităţi foarte mari în special în Ardeal, acolo se pune accent şi pe slănină. Colesterolul este afectat. Cel mai indicat este să mănânci peşte. Din păcate, deşi avem atâtea lacuri, românii nu ştiu să gătească peştele”, spune profesorul Voichiţa Mogoş, medic primar endocrinologie, diabet, boli nutriţie şi şefa Clinicii de Endocrinologie a Spitalului „Sfântul Spiridon” din Iaşi, arată adevărul.ro.
-recomandări pentr înlocuirea uleiului de măsline
„Este recomandat ca oamenii să opteze pentru uleiurile cu fracţiune nesaturată mai mare (uleiul de sâmbure de struguri sau de măsline) şi să încerce să evite să-l încălzească la peste 40 de grade Celsius. Dacă totuşi vrem prăjeală, putem folosi uleiul de palmier, în niciun caz cel de măsline”
Lygia Alexandrescu, nutriționist