Alimentele care îți pot prelungi viața. Experții recomandă să le consumi cât mai des

de: Ionuț Vieru
14 03. 2024

Alimentația este un factor cheie pentru o viață sănătoasă și de lungă durată, alături de sport zilnic. Specialiștii în nutriție ne recomandă câteva alimente care, spun ei, ne-ar putea prelungi viața.

Alimentele care ne prelungesc viața

Unele alimente sunt cunoscute pentru capacitatea de a prelungi viața, prevenirea bolilor cronice și încetinirea îmbătrânirii. Cu toate acestea, este important să înțelegem că niciun aliment nu poate garanta o viață mai lungă.

Secretul este să facem alegeri alimentare sănătoase și să menținem o dietă echilibrată, care este asociată cu o speranță de viață mai lungă. Iată câteva alimente pe care este bine să le consumați:

  • Legumele

Leguminoasele sunt foarte recomandate pentru îmbunătățirea sănătății și pentru creșterea speranței de viață. Sunt o sursă excelentă de amidon, fibre, proteine, vitamine și minerale.

Consumul regulat de legume este legat de prevenirea diferitelor boli, precum excesul de greutate, diabetul de tip 2, bolile cardiovasculare și tulburările sistemului imunitar, datorită concentrației mari de nutrienți.

  • Pește

Somonul, tonul, macroul sau sardinele sunt pești cunoscuți pentru nivelul ridicat de proteine și uleiuri sănătoase.

Citește și: Top 3 alimente sănătoase pentru cină. Sunt cele mai indicate pentru masa de seară

  • Orez integral, paste și pâine

Un studiu efectuat de către Harvard School of Public Health ne arată că orezul integral, pastele sau pâinea pot reduce colesterolul rău. Mai mult, pot reduce riscul de a dezvolta boli cardiovasculare, diabet de tip 2 și sindrom metabolic.

  • Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este esențial în dieta mediteraneană. Este o sursă extraordinară de grăsimi sănătoasă, iar consumul a circa 7 grame pe zi poate reduce riscul de mortalitate din orice cauză cu până la 19%, comparativ cu cei care nu îl includ în alimentație.

  • Ceai verde

Ceaiul verde este asociat cu un risc mai scăzut de boli de inimă, diabet de tip 2, Alzheimer și obezitate. Potrivit unui studiu japonez, efectuat asupra adulților, cei care beau cinci sau mai multe căni de ceai verde pe zi aveau cu 26% mai puține șanse de a muri în șapte ani.