Alimentele care îți distrug stomacul. Milioane de români le consumă, deși sunt interzise pe nemâncate

de: Alexandra Chivu
14 11. 2020

Plecăm în grabă, luăm micul dejun din mers, iar la obiceiurile dăunătoare sănătății noastre se adaugă și alimentele pe care alegem să le mâncăm pe stomacul gol, căci și legat de acest aspect există reguli stricte. Iaurtul, o cană de cafea și un pahar de suc de portocale sunt doar trei dintre alimentele pe care le consumăm la prima masă din zi, din păcate nocive pentru noi.

Alimente nocive dacă le consumi pe stomacul gol

  • Produse de patiserie
  • Bomboane
  • Iaurtul și alte produse din lapte fermentate
  • Pere
  • Roșii
  • Castraveți și alte legume verzi
  • Banane
  • Alimente condimentate
  • Băuturi carbogazoase
  • Citrice
  • Fulgii de ovăz

Despre durerile de stomac

Fiecare dintre noi s-a confruntat cel puțin o dată cu dureri de stomac. Localizarea ei este deseori dificilă, dat fiind că stomacul este înconjurat de multe organe și structuri care pot cauza dureri.

„Durerea, întâlnită la pacienții cu ulcer, are caracter de arsură sau de foame dureroasă. Ea nu iradiază, însă, atunci când se întâmplă acest lucru, denotă instalarea unei complicații. Durerea poate iradia spre spate, atunci când apare penetrație în pancreas, sau este o durere abdominală violentă, iradiată în tot abdomenul, atunci când se instalează perforația și pacientul reprezintă o reală urgență medicală. Prezența ulcerului este frecventă în rândul pacienților vârstnici, tabloul clinic la aceștia fiind mult mai șters, durerea putând mima alte boli digestive sau boli cardiovasculare. Examenul clinic al pacientului și anamneza trebuie să diferențiere durerea ulceroasă de durerea aparținând altor cauze digestive.

Un alt diagnostic diferețial trebuie făcut cu colica biliară, în care durerea debutează de cele mai multe ori la nivelul epigatrului, adică în capul pieptului, și iradiază ulterior în hipocondrul drept sau umărul drept. Durerea din pancretită acută care este însă de intensitate mult mai mare, putând fi șocogenă. Acest tip de durere trebuie diferențiat, de asemenea, de colica apendiculară, întâlnită la pacienți cu apendicită acută, când debutul durerii se face la epigastru.

Nu trebuie să uităm diferențierea durerii epigastrice, de durerea întâlnită la pacienți cu infarct miocardic acut, care apare deseori în primele ore ale dimineții, trezește pacientul din somn și se remite după administrarea tratamentului specific cardiovascular. Factorii implicați în apariția bolilor gastrice, respectiv în apariția ulcerului, sunt factori care țin deopotrivă de gazdă, cât și de factorii de mediu.

Pentru a confirma suspiciunea clinică de mediu, se poate apela la tranzit baritat sau la endoscopie digestivă superioară. La pacienții diagnosticați cu ulcer se recomandă, din punct de vedere terapeutic, renunțarea la fumat, evitarea consumului de băuturi alcoolice, precum și de medicamente precum antiinflamatoare”, explică dr. Laura Tribus, medic primar medicină internă și gastroenterologie – S.U.U.B.