Alimentele adorate de români, periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează, nu le mai consuma crude
S-a anunțat care sunt alimentele adorate de români, însă foarte periculoase pentru sănătate. Specialiștii avertizează astfel asupra pericolelor la care nu expunem, mai ales atunci când acest aliment este consumat crud, în starea lui naturală.
Această legumă este foarte periculoasă și ar trebui cumpărată doar din magazine. DSP a făcut anunțul îngrijorător
Românii care consumă ciuperci culese din pădure trebuie să aibă mare grijă, pentru că numărul intoxicaţiilor accidentale este în continuă creştere.
La ce pericole ne expunem dacă consumăm ciuperci culese din pădure, sălbatice, a spus un celebru medic din Arad.
Pădurile sunt pline de ciuperci după ploile din ultimele zile
În acest fel, ținând cont că în ultima perioadă a plouat mult pădurile sunt pline de ciuperci, astfel că românii vor ieși la cules.
În acest context, Direcția de Sănătate Publică Arad trage un semnal de alarmă făcând un avertisment către populație vizavi de consumul de ciuperci.
Ciupercile sunt plante inferioare (Thalophytae – Fungi), unele dintre acestea, respectiv ciupercile comestibile, fiind folosite în alimentaţia umană datorită valorii lor nutritive.
Ce vitamine conțin ciupercile
De asemenea, ciupercile conţin vitamine (B1, B2, D, C şi caroten – provitamina A) dar și săruri minerale (potasiu, magneziu, calciu, sodiu, fosfor, fier).
Pe cât de mult bine pot face banalele ciuperci, pe atât de pericuolase sunt, astfel că foarte mulți româmi au mâncat cuperci otrăvitoare.
Tot mai multe intoxicații cu ciuperci
„În ultimii ani, numărul intoxicaţiilor accidentale cu ciuperci este în continuă creştere. Recoltarea ciupercilor din pădure în mod neorganizat sau achiziţionarea de la culegătorii care le comercializează în pieţe implică riscuri importante asupra sănătăţii deoarece îşi pot face apariţia exemplarele din speciile de ciuperci otrăvitoare, care generează intoxicaţii acute la consumatori”, a spus dr. Gabriela Cecilia Irimie, director executiv DSP Arad.
Sfaturi de la DSP în ceea ce privește consumul de ciuperci culese din pădure
Astfel, DSP Arad vine cu câteva sfaturi pentru cei care obișnuiesc să culeagă ciuperci din pădure sau să cumpere aceste legume de la vânzători ambulanți.
-În caz că prezentaţi unul sau mai multe din simptomeele: diaree, vărsături, greaţă, tremurături, ameţeli, tulburări de vedere, în urma consumului de ciuperci, adresaţi-vă medicului, apelând numărul de urgență – 112- cât mai repede posibil.
-Simptomele apar în primele 12 ore după ce s-a consumat ciuperci, iar starea se poate agrava rapid, cu consecinţe grave: tulburări digestive severe, cu deshidratare, afectarea ficatului, afectarea rinichilor, tulburări neurologice sau chiar deces.
-Consumaţi doar ciuperci cunoscute sau achiziţionate din magazin!
-Nu consumaţi ciuperci crude!
-Nu consumaţi ciuperci împreună cu cantităţi mari de băuturi alcoolice!
-Conservaţi ciupercile la frigider si consumaţi-le în maximum 2 zile după ce le-aţi cules sau cumpărat.