Alimente pentru fertilitate. Dacă le mănânci des, îți cresc șansele de a concepe un copil
Infertilitatea afectează aproximativ 9% dintre femeile căsătorite, potrivit unui sondaj realizat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Deși cuplurile nu pot controla toate cauzele acestei tulburări, sunt necesare schimbări alimentare. Atât nutriția, cât și o greutate corporală sănătoasă pot avea un impact semnificativ asupra capacității de a concepe un copil.
Meniu pentru fertilitate
Crește-ți șansele de a rămâne însărcinată prin atingerea și menținerea unei siluete sănătoase. Greutatea extremă poate modifica nivelul hormonilor, implicit ovulația. În cazul femeilor supraponderale sau obeze, cu un indice de masă corporală egal sau mai mare de 25, pierderea în greutate poate îmbunătăți fertilitatea. Pe de altă parte, un IMC sub 18,5 (18,5 până la 24,9 înseamnă o greutate normală) provoacă menstre neregulate și oprește complet ovulația.
Dacă vrei să devii mamă, evită să ții diete la modă, care îți pot epuiza organismul de nutrienții de care are nevoie pentru sarcină. În schimb, găsește un plan la nutriționist.
Nu uita de fier
Alimentația bogată în fier, care provine din legume și suplimente, poate reduce riscul de infertilitate ovulatorie, potrivit rezultatelor studiului The Nurses’ Health Study II. Optează pentru fasole, linte, spanac, orez cu bob lung și cereale integrale. Adaugă vitamina C din citrice, ardei gras sau fructe de pădure la mesele tale, pentru a îmbunătăți absorbția fierului.
„Dieta de fertilitate”
Publicat de o echipă de cercetători de la Harvard în 2007, studiul „Dieta Fertilității” a constatat că femeile cu infertilitate ovulativă au un risc cu 66% mai mic să nu rămână însărcinate. Acest regim presupune mai puține grăsimi trans și mai multe mononesaturate (avocado și ulei de măsline), mai puțină proteină animală și mai multe proteine vegetale, mai multe alimente bogate în fibre și carbohidrați (inclusiv cereale integrale), mai multe surse vegetariene de fier și mai puțină carne, multivitamine și lactate bogate în grăsimi. În general, este recomandat consumul mai multor legume, grăsimi mononesaturate sănătoase, cereale integrale și lactate.
Include acid folic
Deși nu te va face mai fertilă, este esențial ca femeile care încearcă să rămână însărcinate să aibă 400 de micrograme pe zi de acid folic din suplimente (dacă te gândești să iei orice suplimente, inclusiv acid folic, discută mai întâi cu medicul ginecolog) și să mănânce legume cu frunze verzi închise.
O cauză a infertilității poate fi și endometrioza. Aceasta „este o boală care afectează fertilitatea femeii şi care se însoţeşte, în general, de un sindrom inflamator cronic care încurcă în obţinerea unei sarcini”, a explicat medicul ginecolog Dorina Codreanu, la Antena 3.
După cât timp vezi rezultate pozitive
Trebuie să urmezi dieta fertilității trei-şase luni, chiar un an. Nu uita de mişcare. Activitatea fizică îmbunătăţeşte fluxul sangvin în organism, inclusiv la nivelul aparatului reproducător.