Alimente care taie pofta de dulce. Trebuie să le consumi după sărbatori, neapărat
Una dintre cele mai mari probleme ale românilor este pofta de dulce. Aceasta apare mai ales în momentele în care decidem să mai slăbim puțin sau să adoptăm un stil de viață mai sănătos. Dar azi vom vorbi despre alimente care taie pofta de dulce și pe care trebuie să începi să le introduci în alimentația ta.
Alimente care taie pofta de dulce
„Dacă te surprinzi mâncând o gustare la ora 22.00, cel mai probabil nu stomacul te-a sfătuit să faci asta. De acest lucru s-a ocupat deja creierul tău”, explică David Zinczenko, un editor american şi autor al unor cărţi de nutriţie.
Dacă și tu poftești des la dulce, înseamnă că faci ceva greșit. Cel mai adesea, lipsa unor vitamine (complexul B) sau minerale (fier, magneziu), stresul, lipsa somnului, sărirea peste mesele principale ale zilei, precum și gustările nesănătoase duc la o poftă de dulce constantă.
Un alt motiv poate să fie chiar un nivel scăzut de dopamină, adică hormonul plăcerii. Dar în ajutor îți vin alimentele bogate în tirozină. Ce este tirozina? Ei bine, este un aminoacid care ajută la producerea neurotransmiţătorilor și poate combate pofta de dulce, informează sodelicious.ro.
Surse de tirozină:
- spirulină
- carne
- peşte
- brânză tofu
- lapte
- parmezan
- brânză ricotta
- alge
- ouă
- boabe de soia
- boabe de fasole
- nuci, alune, seminţe
- cereale integrale
- germeni de grâu
Proteina te scapă de pofta de dulce
O variantă mult mai bună și sănătoasă la pofta de dulce sau de zahăr sunt fructele. Dar nu orice fel de fruct este indicat, ci doar cele care au un conținut ridicat de proteine. Este indicat să le consumați crude, cu puțină scorțișoară pe ele.
Fructe cu conţinut proteic ridicat:
- guava
- prune
- avocado
- smochine
- caise
- piersici
- kiwi
- fructul pasiunii
- portocale
- grepuri
- banane
- pepene galben
- fructe de pădure
- stafide
Ce alimente mai taie pofta de dulce
Pe lângă cele prezentate mai sus, avem o listă de alimente care ajută să combați pofta de dulce. Pentru a funcționa cum trebuie, specialiștii susțin că trebuie introduse în alimentația zilnică, în mod aleatoriu:
Alimente cu proteine slabe:
- peşte alb (cod, tilapia, şalău, eglefin etc.)
- iaurt grecesc
- boabe de fasole, linte, mazăre
- carne albă
- brânză slabă (ricotta, feta, de capră etc.)
- fructe de mare
Alimente bogate în grăsimi bune:
- nuci, alune, seminţe
- avocado
- măsline
- somon, păstrăv, macrou, sardine, hering
- ouă
- ulei de măsline
- ulei de cocos
- iaurt
- unt de arahide
- brânză cheddar
- edamame (boabe de soia verzi)
Condimente şi plante:
- scorţişoara
- pudră de cacao
- extract de vanilie
- seminţe de schinduf
- usturoi
- ginseng
Alimente fermentate:
- kimchi
- murături
- iaurt
- tempeh
Alte sugestii:
- curmalele
- strugurii
- ciocolata neagră sau amăruie
- quinoa