Aliat împotriva jocurilor de noroc excesive. Ce măsură radicală pregătește Marea Britanie, vizează clienții direct

de: Ștefan R. Apostol
23 11. 2021

Jocurile de noroc se prezintă sub diferite forme, de la pariurile pe cursele de cai până la participarea la Loteria Națională. Am analizat statisticile pentru a vedea cum își cheltuiesc britanicii banii pe jocuri de noroc și dacă joacă în mod responsabil sau nu. În timp ce jocurile de noroc pot fi distractive, există câteva dezavantaje evidente și mai puțin evidente. În primul rând este vorba de datoriile mari pe care britanicii le fac când merg la jocurile de noroc sau chiar diminuarea șanselor de a împrumuta bani sau de a obține un credit ipotecar. Mai nou, s-a luat decizia de a limita accesul englezilor împătimiți de jocurile de noroc, prin implementarea unor softuri inteligente.

Britanicii cheltuiesc 2,60 lire sterline pe săptămână pentru jocuri de noroc

Guvernul britanic a publicat recent câteva date statistice pentru anul 2020 referitoare la jocurile de noroc și numărul de jucători de pe teritoriul britanic. Datele arată un procent de 47% dintre britanici care au jucat în vreun fel în ultimele 4 săptămâni ale anului trecut. Un alt procent de 30% dintre britanici, spune statistica, au participat la Loteria Națională în 2019, ceea ce face ca aceasta să fie cel mai popular tip de jocuri de noroc.

Un simplu calcul, relevă faptul că, în medie, britanicii cheltuiesc 2,60 lire sterline pe săptămână pentru jocuri de noroc, totalizând peste 135,20 lire sterline pe an. Industria jocurilor de noroc a avut o valoare de 14,3 miliarde de lire sterline în Marea Britanie în 2019, în scădere de la 14,5 miliarde de lire sterline cu 6 luni înainte.

Industria a avut în mod colectiv 98.174 de angajați în 2019, în scădere de la 106.000 cu 6 luni înainte. Se estimează că dependența de jocurile de noroc costă Marea Britanie până la 1,2 miliarde de lire sterline pe an. Loteria Națională a contribuit cu 1,6 miliarde de lire sterline la cauze bune în 2018/2019.

Procentul de 47% dintre britanici care au jucat jocuri de noroc este pentru anul 2020, ceea ce reprezintă o ușoară creștere față de anul precedent, când 46% dintre britanici au jucat în decurs de 4 săptămâni. Mai mulți bărbați decât femei joacă jocuri de noroc, aproximativ jumătate dintre bărbați jucând jocuri de noroc în ultimele luni în 2020, comparativ cu doar 4 din 10 femei. 20% dintre britanici declară că joacă cel puțin de două ori pe săptămână.

Aparatele de jocuri de noroc din Marea Britanie, dotate cu softuri inteligente

Fiecare aparat de jocuri de noroc din sălile de pariuri din Marea Britanie, spune BBC, este actualizat cu un software conceput pentru a detecta și preveni comportamentele problematice ale jucătorilor. Sistemul blochează jucătorii în afara aparatelor timp de 30 de secunde în cazul în care este detectat un joc neregulat sau excesiv.

În timpul acestei perioade scurte de blocare, pe ecranele aparatelor sunt afișate avertismente privind siguranța jocurilor de noroc. Un expert a declarat că pauza forțată „probabil nu este suficient de lungă pentru a avea un efect pozitiv„.

Sistemul de conștientizare a jucătorilor anonimi prin inteligență artificială” a fost lansat luna aceasta de către Betting and Gaming Council (BGC), un grup industrial care reprezintă 90% din piața britanică de pariuri și jocuri de noroc.

Printre tiparele de comportament pe care încearcă să le detecteze se numără urmărirea pierderilor, petrecerea unui timp prea îndelungat pe un singur aparat și jucarea rapidă a unei succesiuni de jocuri.

„A fost implementat la toate aparatele noastre din cele 1.600 de magazine la începutul lunii noiembrie.

Aceste alerte sunt acum operaționale pe aparatele din toate cele 3.200 de săli Ladbrokes și Coral.”, a declarat pentru BBC un purtător de cuvânt al Betfred.

Sistemul alertează angajații care pot lua măsuri

Mii de săli de jocuri de noroc au instalat deja această tehnologie pe aparatele de pariuri, potrivit BGC. Atunci când se declanșează o pauză forțată la un aparat de joc, personalul din magazinele de pariuri din spatele tejghelei primește o alertă, a declarat un purtător de cuvânt al BGC.

„Personalul din spate știe și, probabil, ar ieși să verifice dacă sunteți în regulă și ar avea o discuție cu dumneavoastră dacă există probleme”, a adăugat acesta.

BGC a implementat deja sistemul pentru jucătorii care au folosit conturi personale pentru a se conecta și a juca jocuri. Acesta va lua în considerare comportamentul problematic anterior în ceea ce privește jocurile de noroc atunci când va analiza jocul.

Cu toate acestea, analiza comportamentală live a fost extinsă acum la oricine folosește un terminal de pariuri, indiferent dacă se conectează sau nu. Unii s-au întrebat cât de eficiente vor fi pauzele de 30 de secunde.

„Acesta este un pas în direcția cea bună, dar, evident, trebuie monitorizat și evaluat.

Pauza obligatorie nu este probabil suficient de lungă pentru a avea un efect pozitiv.”, a declarat Mark Griffiths, profesor de dependență comportamentală la Universitatea Nottingham Trent.

Într-un studiu privind aparatele de jocuri de noroc norvegiene publicat în septembrie, profesorul Griffiths și colegii săi au evaluat dacă o pauză obligatorie de 90 de secunde ar putea reduce comportamentul problematic la jocurile de noroc. Cercetarea a constatat că pauza nu a avut „niciun efect semnificativ” asupra sumei de bani mizate în timpul unei sesiuni de joc ulterioare sau asupra duratei sesiunii respective.