Alexandru Rafila vine cu cea mai bună veste! Când se încheie pandemia în România? Este foarte important asta
Sunt două curente în lupta pentru stoparea pandemiei de COVID-19. Metoda dură necesită continuarea restricțiilor sociale și izolare masivă a cetățenilor, lasată acum în urmă de România și statele din vecinătate, ori ”herd immunity”, care se traduce prin infectarea persoanelor mai tinere, pentru a dezvolta imunitate. Soluții sunt, dar toți vor să știe un singur lucru: când se va încheia pandemia.
Alexandru Rafila, despre când se va încheia pandemia în România
Unele previziuni aduc în prim-plan finalul lunii mai ca sfârșit al ”statului la distanță”, în timp ce altele arată că noul virus va rămâne în societate încă 18-24 de luni. Conform unui profesor de la Universitatea din Singapore care conduce Data-Driven Innovation Lab, finalul pandemiei de COVID-19 este aproape.
Predicția îmbucurătoare, cu data de 29 mai, arată că în România situația se va fi sfârșit până atunci în proporție de 97%. Până în 14 iunie 2020, noul virus va dispărea din țara noastră în proporție de 99%. Conform analiștilor, până pe 27 august epidemia va fi eradicată cu totul în România.
Pe de cealaltă parte, epidemiologul Harvard School of Public Health Marc Lipsitch, Dr. Kristine Moore şi istoricul John Barry au avertizat că, fiind vorba despre un virus nou, nimeni nu are imunitate.
- „Acest lucru nu se va opri până când nu infectează 60% – 70% dintre oameni”, a declarat pentru CNN Mike Osterholm, care conduce Centrul pentru Cercetări şi Politici pentru Boli Infecţioase (CIDRAP) de la Universitatea din Minnesota.
- „Lungimea pandemiei va fi probabil de 18 până la 24 de luni, deoarece imunitatea efectivă se dezvoltă treptat în populaţia umană”, au scris ei, potrivit CNN.
- „Din cauza unei perioade mai lungi de incubaţie, a răspândirii mai asimptomatice şi a unui R0 mai mare, COVID-19 pare să se răspândească mai uşor decât gripa”, au scris în raport.
Masca de protecție = finalul pandemiei
„Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecției, așa cum nu există siguranță pentru orice activitate umană. Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecție e utilizată de 90% dintre persoane, circulatia virusului, în câteva săptămâni se oprește”, Alexandru Rafila