Alexandru Rafila spulberă speranțele românilor: „Discuția în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari a picat”

Alexandru Rafila spulberă speranțele românilor: "Discuția în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari a picat" Sursă foto: Inquam Photos/George Călin

Medicul Alexandru Rafila a vorbit marți seară despre posibilitatea ca numărul de cazuri pozitive să se dubleze sau tripleze, ceea ce ar însemna un blocaj al sistemului de sănătate: ”Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă”.

Noul coronavirus nu scade la temperaturi ridicate

Reprezentantul României la OMS a explicat că această creștere alarmantă a numărului de cazuri a început de la 15 iunie, ceea ce înseamnă că ipoteza de a dispărea virusul la temperature mari nu mai este valabilă. Alexandru Rafila este speriat de evoluția nefericită care ar putea avea loc vizavi de dublarea sau triplarea numărului de cazuri, rezultând blocarea terapiilor intensive, ultima șansă pentru pacienții în stare gravă.

Creșterea evidentă a numărului de cazuri a fost pe 15 iunie. Toată discuția legată de transmisibilitate a căzut în ceea ce privește scăderile numărului de cazuri la temperaturi mari. Sper să nu ajungem la o dublare, triplare a numărului de cazuri. Dacă ajungem acolo, se blochează secțiile de terapie intensivă.

Avem 2.600 de paturi, din care jumătate sunt cu echipamente de respirație asistată. Când ajungi la un grad de ocupare de 70 la sută, devine o problemă și poate pune sistemul în pericol„, a declarat Alexandru Rafila, marți seara, la un post TV.

Alexandru Rafila, despre filmulețul în care cetățenii sunt încurajați să nu poarte mască

De câtea zile, pe Facebook circulă un filmuleț în care tinerii sunt încurajați să nu poarte mască, să se simtă liberi și să respire aer curat. După propagarea acestui material care promovează creșterea ratei de transmitere a infecției cu COVID-19, mai mulți medici și-au exprimat părerea despre scopul răuvoitor din spatele acestui mesaj. Unul dintre aceștia este Alexandru Rafila care critică dur mesajul și este convins că dorește să obțină ruperea dintre generații.

E un mesaj subversiv, are și o finalitate, pierderea controlului în zona de sănătate publică. Cred că avem de lucrat la construirea unor mesaje care să ajungă la oameni, care trebuie să înțeleagă că ei sunt parte din controlul acestei boli. Este genul de mesaj care face propagandă unui tip de mesaj, să fii la modă fără mască. În spatele acestui mesaj este și ruperea de generații”, a precizat Alexandru Rafila, potrivit bzi.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI