Amenzi de 2.000-3.000 de lei pentru toți românii care nu fac asta de luni, 20 decembrie

de: Ana Chivu
18 12. 2021

Alexandru Rafila anunța decizia de a implementa formularul de călătorie obligatoriu din România. În același timp s-au stabilit și ce sancțiuni vor primi cei care nu se conformează și nu respectă legea.

UPDATE 18 decembrie 2021: Amenzi extrem de mari pentru necompletarea formularului

Măsura implementării acestui formular de călătorie vine și cu amenzi extrem de mari pentru cei care decid să nu-l completeze. Decizia este valabilă pentru totți cetățenii care vor intra în România, de la data implementării deciziei, 19 decembrie. Completarea se face numai online, accesând adresa plf.gov.ro. Amenzile, în cazul în care se refuză completarea actului, sunt cuprisne între 20.000 și 3.000 de lei, conform comunicatului emis de autoritățile române.

„Începând de luni, 20 decembrie 2021, cetățenii care intră în România nu vor mai fi nevoiți să completeze declarația epidemiologică, verificată până acum la punctele de trecere a frontierei, întrucât toate datele din declarația epidemiologică se regăsesc în formularul digital de intrare în România. Formularul digital de intrare în România va scurta timpul de așteptare în punctele de trecere a frontierei prin faptul că cetățenii vor avea de trecut un singur filtru, nu două ca până în prezent, verificarea datelor fiind făcută automatizat.

Formularul digital de intrare în România (PLF) va intra în vigoare începând cu 20 decembrie a.c. și va putea fi completat electronic în aplicația https://plf.gov.ro începând cu 19 decembrie pentru ca toți cetățenii care vin în țară să aibă suficient timp să îl acceseze. Formularul, dezvoltat de STS pe baza cerințelor operaționale stabilite de autoritățile medicale, nu trebuie tipărit pentru că în momentul trecerii punctelor de frontieră, la scanarea cărții de identitate/pașaport, va permite afișarea datelor din formular în aplicația informatică a Poliției de Frontieră.

Reamintim că acest formular trebuie completat cu maximum 24 de ore înainte de prezentarea la punctele de trecere a frontierei. Datele trebuie introduse corect pentru că sistemul informatic este interconectat cu DEPABD și Poliția de Frontieră pentru validarea datelor de identitate și Corona-forms, aplicația unde se regăsesc persoanele infectate cu SARS-CoV-2, izolate sau carantinate. Documentul este utilizat deja la nivelul a 18 state membre.”, se arată în comunicatul emis de autorități

știrea inițială

Alexandru Rafila, reacție despre formularul obligatoriu din România: ce spune specialistul?

Alexandru Rafila a vine cu o primă reacție despre formularul de călătorie care devine obligatoriu în România. De asemenea, ministrul Sănătății explică și care sunt sancțiunile pe care le vor primi cetățenii care nu se conformează noilor reguli.

Concret, românii fac acum cunoștință cu un act normativ privind transmiterea noii tulpini emergente Omicron. Țara noastră suportă și ea decizia Comisiei Europene în privința instituirii unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare.

Acesta nu este un document care să împiedice circulația, ci este un act care ajută să fie mai rapid localizate persoanele infectate și în cele din urmă Direcțiile de Sănătate Publică să poată interveni rapid în vederea anchetelor epidemiologice. Instituțiile competente pot lua astfel măsuri mult mai rapid. Documentul face parte dintr-o serie de proceduri rapide a contacților persoanelor infectate.

Anunțul ministrului Sănătății

„România s-a aliniat deciziei Comisiei Europene în ceea ce privește instituirea unui sistem de formulare digitale de localizare a pasagerilor ca parte a procedurilor de notificare a alertelor în cadrul sistemului de avertizare și răspuns instituit în legătură cu amenințările transfrontaliere.

Nu este un document care împiedică circulația, dimpotrivă, este un document ce ne ajută să localizăm rapid contacții unei persoane infectate și Direcțiile de Sănătate Publică să poată efectua rapid anchetele epidemiologice și să ia măsurile care se impun. Nu este decât o procedură de identificare rapidă a contacților persoanelor infectate”, a declarat Alexandru Rafila în cursul zilei de miercuri, arată antena3.ro.

Ce sancțiuni primesc cei care nu respectă legea?

Cei care au în plan să tranziteze anumite locuri trebuie să completeze acest certificat cu maximum 24 de ore înainte de a intra în România. Dacă nu fac asta, pot merge la domiciliu și să-l completeze pe parcursul a 24 de ore de la ajungerea în țară, dar vor primi amendă dacă nu respectă intervalul în cauză.

”Călătorii trebuie să completeze acest certificat cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea în România. Dacă nu reușesc să facă acest lucru, pot merge la domiciliu și pot să îl completeze într-un interval de 24 de ore, sub sancțiunea unei amenzi, dacă nu respectă acest interval”, a mai explicat el.