Alexandru Rafila pune piciorul în prag. Ce spune despre vaccinarea copiilor
Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, trage un semnal de alarmă și spune că foarte mulți bebeluși nu au fost imunizați împotriva unor boli care au făcut ravagii în trecut. Părinții s-au temut să-și ducă micuții la cabinetele medicale, dar acum medicii de familie trebuie să se organizeze urgent!
Alexandru Rafila solicită vaccinarea urgentă a copiilor
Epidemiologul a spus că vine vara și trebuie să mai lăsăm discuțiile despre litoral și despre terase și să ne gândim la sănătatea copiilor noștri. Medicul spune că în prezent sunt stocuri de vaccinuri, dar medicii de familie trebuie să îi recupereze pe copiii nevaccinați.
“Bineînţeles ceva ce ne îngrijorează este legat întotdeauna de populaţia infantilă care trebuie protejată împotriva câtorva boli care au făcut ravagii în deceniile trecute şi nu are rost să ne întoarcem la o situaţie periculoasă pentru sănătatea publică, pe de o parte. Pe de altă parte, legea oferă anumite oportunităţi autorităţilor şi responsabilizarea în furnizarea vaccinurilor la timp şi bineînţeles în constituirea unor stocuri care să prevină situaţii cum au fost cele din anii trecuţi când nimeni nu se prezenta la procedurile de achiziţie publică”, a afirmat Alexandru Rafila, la o dezbatere organizată de DC Media Group.
”Haideţi să nu discutăm numai de vacanţe şi terase”
Medicul a spus că nu s-a anunțat nimic oficial legat de oprirea vaccinării, dar părinții s-au temut să-și ducă copiii la cabinetele medicale, care oricum multe dintre ele erau închise sau au funcționat cu un program redus.
“Cu toate că nu a existat niciun fel de indicaţie explicită în ceea ce priveşte neprezentarea la vaccinare din cauza infecţiei cu noul coronavirus, a existat o reticenţă, cu siguranţă, din partea multora dintre părinţi să se ducă la cabinetele de medicină de familie şi cabinetele de medicină de familie au funcţionat, probabil, într-un regim redus din cauza acestei probleme. Şi atunci cred că (…) mai ales când vorbim despre vaccinare, medicii de familie trebuie să facă un efort să recupereze copiii care nu au primit la timp vaccinurile.
Ştim că vaccinuri există în acest moment, nu există probleme legate de aprovizionare, aşa că a venit vara, haideţi să nu discutăm numai de vacanţe şi terase, să discutăm şi despre accesul la servicii medicale şi copiii trebuie să fie o prioritate în abordarea serviciilor medicale necesare pentru imunizare”, a menţionat Rafila.
Un studiu făcut de Organizația Mondială a Sănătății spune că 80 de milioane de bebeluși sub un an de zile nu au făcut vaccinurile, din cauza pandemiei de coronavirus.