01 feb. 2022 | 09:50

Alexandru Rafila, prima reacție după simplificarea măsurilor de intrare în ţară. Ce urmăresc, de fapt, autoritățile

Sănătate
Alexandru Rafila, prima reacție după simplificarea măsurilor de intrare în ţară. Ce urmăresc, de fapt, autoritățile
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății

Mininstrul Sănătății a vorbit, luni seară, despre acuzațiile care i se aduc privind gestionarea valului cinci al pandemiei, în contextul în care numărul cazurilor de Covid-19 explodează. Alexandru Rafila a explicat motivul relaxării anumitor condiții de intrare în țară, având în vedere că România se apropie cu pași repezi de cea mai neagră perioadă a valului Omicron.

Motivul scurtării carantinei

În cursul zilei de luni, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a aprobat modificarea condițiilor de carantină la sosirea în România pentru persoanele care nu prezintă certificat Covid sau altă dovadă care atestă trecerea prin boală sau absența virusului prin testare.

O altă prevedere prezentă în Hotărârea nr. 6 adoptată de CNSU este renunțarea la acea listă a țărilor cu risc epidemiologic, care obliga anumite persoane sosite din zone cu risc Covid-19 crescut să rămână în carantină o anumită perioadă de timp.

Astfel, persoanele care nu doresc să stea în carantină la intrarea în țară trebuie să prezinte una dintre dovezile de vaccinare, trecere prin boală sau testare.

Vestea relaxării acestor măsuri a bucurat o mare parte dintre români, dar a adus îngrijorări majore pentru o altă categorie de cetățeni. Întrebat despre motivul acestei decizii, ministrul Sănătății a explicat că prin această relaxare sunt eliminate mai multe neliniști, printre care, și cele legate de durata concediilor medicale.

Mai mult, Alexandru Rafila susține că perioada de incubație a tulpinii Omicron este mai scurtă decât a celor anterioare, motiv pentru care, o perioadă îndelungată nu ar mai fi fost necesară.

„Din punctul de vedere al simplificării şi clarificării nivelului de înţelegere a acestor măsuri, cred că o măsură ca să-ţi atingă efectul trebuie să fie uşor înţeleagă şi uşor aplicabilă.

Scurtarea carantinei ţine de faptul că tulpina Omicron produce o incubaţie mai scurtă decât variantele anterioare. Prin scurtarea carantinei, inclusiv neliniştile legat de concediile medicale, sunt de asemenea atenuate”, a dezvăluit medicul Alexandru Rafila, la RomaniaTV.

Alexandru Rafila, răspuns categoric în urma acuzațiilor primite

În urmă cu câteva zile, câțiva colegi din coaliție au judecat modul incorect al gestionării pandemiei de către actualul Ministru al Sănătății, abordând chiar și subiectul unei posibile demisii. În replică, Alexandru Rafila a transmis, în direct, un mesaj prin care oferă lămuriri clare referitoare la motivul exploziei cazurilor, care este strict științific, independent de rezultatele muncii unor persoane.

„Nu, în afară de două poziţii publice pe care le-am auzit la un moment dat acum câteva săptămâni – una de la domnul Cîţu, alta de la Rareş Bogdan şi oarecum de la purtătorul de cuvânt al PNL – n-au fost altfel de poziţii.

Oricât de talentat aş fi eu în gestionarea problemelor sănătăţii publice, nu pot să mă pun cu tulpina Omicron. N-a reuşit nimeni pe lumea asta şi vedeţi că nivelul de infectări, inclusiv în ţări care au 90% vaccinare, este chiar mai mare decât în România. E vorba despre transmisibilitatea unei tulpini virale.

Aceste reproşuri nu au legătură cu ministrul Sănătăţii, ci mai degrabă cu biologia”, a afirmat Alexandru Rafila, în cadrul emisiunii “Punctul culminant”, moderată de Victor Ciutacu.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro