Alexandru Rafila, mesaj categoric pentru Raed Arafat: „E foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție”

Alexandru Rafila, mesaj categoric pentru Raed Arafat: „E foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție”
Alexandru Rafila și Raed Arafat

Viitorul ministru al Sănătății propus de PSD, Alexandru Rafila, a vorbit în urmă cu puțin timp despre responsabilitățile pe care Ministerul Sănătății trebuie să le aibă cu privire la gestionarea problemelor care apar în sistemul medical. Medicul a explicat că, pentru o bună funcționarea a acestui sector este nevoie de implicarea tuturor instituțiilor şi structurilor de specialitate ale Ministerului Sănătăţi, însă anumite decizii țin strict de minister.

“Chestiunea asta nu se poate”

Viitorul ministru al Sănătății se remarcă prin autoritate și trasarea unor acțiuni și responsabilități clare pe care Ministerul Sănătății le va avea cu Alexandru Rafila la cârmă.Potrivit medicului, acesta nu va accepta ca alte insituții să ia decizii a căror consecințe nefaste să fie puse pe seama Ministerului Sănătății.

Astfel, deputatul PSD a dat exemplul intervențiilor DSU, atunci când pacienții din spitale au fost transferați în alte unități medicale, fără a consulta și ministerul.

„Ministerul Sănătății a fost puțin implicat. Au mai fost instituții din subordinea ministerului care au fost implicate, dar Ministerul Sănătății este responsabil până la urmă. Eu cred că se poate discuta și sunt convins că atât doctorul Arafat, cât și ministrul administrației și internelor, cât și primul ministru vor fi garanții unei desfășurări normale a unei colaborări în care cei care iau deciziile și au și responsabilitatea lor trebuie să fie, în mod evident, oamenii din Ministerul Sănătății, structurile Ministerului Sănătății.

Nu se poate ca alte structuri să ia decizia și Ministerul Sănătății să fie responsabil. Chestiunea asta nu se poate. Cel puțin eu nu o accept și e foarte clar că nu pot să accept o astfel de soluție. Dânșii, în ceea ce privește mutarea pacienților din diverse locuri, transportul, pregătirea unităților de primiri urgențe, tot respectul și aprecierea pentru ceea ce fac sau au făcut, dar politica de sănătate publică trebuie făcută de Ministerul Sănătății.

Nu este atributul DSU să reglementeze modul de funcționare a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila la România TV.

Când va veni valul cinci al pandemiei

Medicul Alexandru Rafila a transmis ieri avertismente dure cu privire la valul cinci al pandemiei, pe care, susține acesya, nu îl vom putea evita.

„Pregătirile pentru valul cinci trebuie să înceapă imediat. Nu cred că îl vom evita, dar trebuie să fie unul cu amplitudine cât mai mică și cu cât mai puține decese”, a atras atenţia viitorul ministru al Sănătății.

În cadrul aceleiași intervenții, medicul a explicat că este nevoie de o schimbare radicală privind disponibilitatea medicamentelor necesare în farmacii, evitând ca cetățenii să cumpere medicamente nerecomandate de medic, în lipsa celor cu adevărat eficiente.

„Să terminăm cu medicația care nu are nicio legătură cu tratamentul. Fie rețeta este prescrisă neconform, fie oamenii își procură singuri medicamentele, asta duce la mortalitatea foarte mare. Această neîncredere a oamenilor în sistemul de sănătate a făcut ca ei să se prezinte foarte târziu la medic. Asta trebuie să se schimbe”, a precizat Alexandru Rafila.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI