Medicul Alexandru Rafila trage un semnal de alarmă privind folosirea măștilor și modul în care trebuie să le purtăm. Potrivit acestuia, mulți cetățeni nu au înțeles scopul folosirii acestor echipamente de protecție, motiv pentru care își îngreunează viața.
Președintele Societății Române de Microbiologie a explicat în cadrul emisiunii “Punctul de întâlnire”, difuzată la Antena3, despre obligativitatea purtării măștii, dar și despre pauza pe care trebuie să o avem la un anumit interval de timp. Multă lume știe că odată cu relaxarea restricțiilor, purtatul măștii a devenit obligatoriu, altminteri este pedepsit prin lege.
Din păcate, pentru majoritatea dintre noi, acoperirea gurii și a nasului reprezintă o mare provocare, având în vedere temperaturile ridicate din ultimele zile. Cu toate acestea, cetățenii trebuie să învețe să o poarte corect și responsabil, atât pentru sănătatea lor, cât și pentru sănătatea semenilor.
În primul rând, medicul Rafila avertizează asupra metodelor de igienizare a măștilor de unică folosință, pentru a economisi banii dați pe acestea. Total greșit. Potrivit acestuia, spălatul și călcatul se pretează exclusiv pentru măștile confecționate din material textil.
„Măștile de unică folosință, chirurgicale sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată”, a spus Rafila la Antena 3.
Medicul avertizează asupra pauzelor pe care fiecare persoană trebuie să le ia atunci când este nevoit să poartă mască pentru o perioadă mai lungă. În afară de aceste pauze, Rafila recomandă, de asemenea, schimbarea măștii la un interval de 3-4 ore de purtat, pentru a evita contaminarea.
”Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră – două, trebuie să respiri normal, fără mască. Mie nu mi place că oamenii iau măsurile în extrem. Trebuie să înțelem ce scrie în actul normativ, dar și spiritul acestor lucruri.
Aceste lucruri trebuie și explicate, (…) nu doar să citim niște interdicții sau recomandări, pe care nici măcar nu putem să le comentăm. Sunt foarte multe elemente care schimbă percepțiile unei persoane, iar noi trebuie să răspundem tuturor oamenilor, indeiferent de individualitatea pe care o are fiecare”, a declarat acesta.
Pe de altă parte, Alexandru Rafila a recomandat ca aruncarea acestor măști să fie făcută în locurile special amenajate, și nu pe jos, așa cum este trendul ultimei perioade.