01 mart. 2022 | 11:48

Alexandru Rafila, despre serviciile medicale de care beneficiază refugiații din Ucraina aflați pe teritoriul României

Sănătate
Alexandru Rafila, despre serviciile medicale de care beneficiază refugiații din Ucraina aflați pe teritoriul României
Refugiați ucraineni Poză ilustrativă (Photo by Milos Bicanski/Getty Images)

În cursul acestei dimineți, Alexandru Rafila a anunțat în ce constă ajutorul medical oferit de România refugiaților din Ucraina care se află în țara noastră. Cu privire la efectuarea testării anti-Covid-19 la intrarea în țară, ministrul Sănătății a dezvăluit că nu este necesară, însă aceasta poate fi făcută dacă există simptome.

Beneficiile medicale de care vor avea parte refugiații din Ucraina în România

Alexandru Rafila a declarat în cadrul unei conferințe de presă că toți cetățenii ucraineni aflați pe teritoriul României vor putea beneficia de toate serviciile medicale de care au nevoie, fără a se limita la urgențe medicale. De asemenea, oficialul din Sănătate a anunțat că au existat situații în care cetățenii sosiți în România au solicitat vaccinare anti-Covid-19. Testarea anti-Covid-19 nu este obligatorie la intrarea în țară, dar esențială în cazul simptomelor.

De asemenea, Alexandru Rafila a propus următoarele relaxări care ar putea avea loc în perioada următoare. Cele mai importante fac referire la renunțarea la mască în aer liber și la participarea fără certificat verde în cadrul petrecerilor private cu maximum 200 de participanți. Ministrul Sănătății a explicat venirea cu noi propuneri de relaxare după ce numărul paturilor ocupate la ATI a scăzut sub 50%.

O altă veste bună pentru cetățeni este aceea că, în curând, aceștia vor avea acces din nou în centre comerciale, instituții publice, hoteluri, pensiuni și restaurante fără certificat verde.

„Este vorba despre accesul fără certificat electronic Covid în centrele comerciale, instituțiile publice, hoteluri, pensiuni și restaurante. De asemenea, creșterea limitei de la 30 la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără restricții de interval orar, asta cred că e un lucru așteptat de multă lume, pentru competiții sportive, activitățile din cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole, concertele în aer liber, conferințe, workshopuri, săli de sport și piscine”, a declarat Alexandru Rafila.

Ce restricții s-ar putea menține

Alexandru Rafila a subliniat faptul că masca de protecție se va purta în continuare în spațiile închise, fiind recomandată și în spațiile deschise aglomerate. Medicul a mai menționat că ar mai putea fi păstrate restricții precum cele legate de izolarea și carantinarea persoanelor care sosesc din țări cu risc epidemiologic ridicat. Nu este clar ce se va întâmpla cu testarea săptămânală a angajaților din Sănătate și a personalului care își desfășoară activitatea în centre de îngrijire ale persoanelor vârstnice, însă probabilitatea să se mențină este ridicată.

„Masca în mod evident nu se va mai utiliza în mediul exterior, însă purtarea măștii rămâne obligatorie în spațiile publice închise și este recomandată în spațiile deschise aglomerate”, a adăugat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila susține că, pentru moment, activitatea din cluburi, discoteci și baruri să rămână închisă, până când situația epidemiologică va fi clarificată.

Ministrul Săntății și-a exprimat optimismul privind relaxarea restricțiilor anti-Covid-19 până la vară, astfel că în sezonul estival, românii se vor putea bucura de o viață apropiată de normalitate

„Opinia mea este că vom avea o vară cu condiții de normalitate și cu restricții extrem de puține, dar, repet, acest lucru trebuie luat cu rezervă pentru că atunci când discuți de o boală transmisibilă cu un virus nou, deja împlinește trei ani în curând, dar totuși este încă nou, nu poți să faci decât presupuneri.
Presupunerea în acest moment este de un sezon estival fără restricții, dar lucrul aceasta rămâne șă fie confirmat de realitate”, a concluzionat Alexandru Rafila.

Parteneri
De ce nu a venit Florin Salam la priveghiul lui Costel Corduneanu. Manelistul a spus lucrurilor pe nume
Redactia.ro
Ilie Năstase a văzut "bijuteria" de 2,7 milioane € a lui Ion Țiriac și a făcut gluma zilei
Digisport.ro
Istoria neștiută a Gării de Nord din București. De ce a vrut Ceaușescu să o dărâme
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
Cazul ciudat al miliardarului german care și-ar fi înscenat moartea ca să fie împreună cu amanta rusoaică la Moscova
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
Improvizația care aduce moartea. Românii cad victime pe capete
EVZ.ro
Cum recunoști carnea alterată. Este extrem de periculoasă pentru sănătate
Spynews
ITP 2024. OBLIGATORIU pentru toți șoferii care trebuie să facă inspecția tehnică periodică
Capital.ro
Pizza cu puține calorii, rețetă rapidă și ușoară. O poți consuma fără grija kilogramelor în plus
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
CÂND se dau PENSIILE de PAȘTE. ANUNȚ de la POȘTĂ pentru trei milioane de PENSIONARI
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Soțul Mariei Roman de la Mireasa a fost găsit! Unde se află bărbatul / VIDEO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Lino Golden și Delia s-au căsătorit! Cât de spectaculos au arătat cei doi într-o zi atât de importantă
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro