Alexandru Rafila, declarație nouă despre cifrele covid-19: ”Sunt puțin credibile în această perioadă”. De ce

de: Ștefan R. Apostol
04 05. 2021

Încă de la declanșarea actualei situații s-a pus problema datelor eronate despre cazurile covid transmise de autorități. Modul de calcul al acestor date nu a fost nici pe departe elucidat, nici până astăzi. Cu toate astea datele curg în continuare. Legat de modul eronat de a transmite aceste date sensibile a vorbit recent și medicul Alexandru Rafila.

Cifrele raportate în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 sub semnul întrebării

De la declanșarea Pandemiei statele lumii și-au creat un algoritm de calcul al numărului de cazuri de covid. România a adoptat un anume sistem de calcul, ulterior acesta fiind schimbat. În opinia multora aceste cifre raportate ori au fost de la început calculate greșit, ori nu s-a dorit aflarea numărului real.

Indiferent care ar fi situația, cifrele raportate în ceea ce privește numărul de cazuri de COVID-19 sunt de ceva vreme sub semnul întrebării. Printre cei care a tot tras un semnal de alarmă asupra acestor cifre s-a numărat și medicul Alexandru Rafila, acum deputat PSD în Parlamentul României.

Medicul Alexandru Rafila nu crede în noile cifre raportate

Reprezentatul României la OMS, medicul Alexandru Rafila a fost în prima linie încă de la momentul declanșării Pandemiei. Fie că a făcut parte din organismele inițiale care s-au ocupat cu această situație, fie independent, Alexandru Rafila a vorbit de fiecare dată deschis și direct despre fiecare aspect.

Invitat recent la un dialog pe marginea raportărilor de cazuri covid, medicul s-a declarat nemulțumit de modul cum sunt calculate aceste rapoarte. Ba mai mult, Alexandru Rafila consideră că raportarea bazată pe testările din ultima vreme nu are credibilitate.

”Este foarte probabil să crească bilanțul infecțiilor în una-două săptămâni. Cred că o să fie o creștere tranzitorie, nu cred că va fi o creștere de lungă durată. E normal să fie așa, pentru că în mod evident, mobilitatea, interacțiunile între persoane au fost mult mai multe în timpul acestor trei zile de sărbătoare.

Pe de altă parte, trebuie să ne uităm în special la ceea ce se întâmplă în spitale. În secțiile de Terapie Intensivă. Cifrele furnizate de autorități în ceea ce privește numărul de cazuri bazat pe testări, din punctul meu de vedere, sunt puțin credibile, în această perioadă.”, a spus Alexandru Rafila, la RFI, potrivit Mediafax. 

”Luna octombrie este un termen mai realist pentru imunizarea colectivă”

În același dialog cu cei de la RFI, medicul Alexandru Rafila a dat un termen realist pentru imunizarea coelctivă. Din punctul său de vedere, luna octombrie va fi luna în care se va produce această imunizare.

Afirmația se bazează, în primul rând, pe rata de vaccinare a populației. În al doilea rând pe modul cum este gestionată acum situația. Există deja, la nivel mondial, suspiciunea că un al patrulea val ar putea apărea, dar nu sunt date concrete.

”Oricum, la sfârșitul lunii august, cum preconiza primul-ministru, eu personal am dubii serioase că se poate rezolva într-un timp așa de scurt. A însemna să vaccinăm 200.000 de persoane în fiecare zi.

Vedeți că ritmul nu depășește în general 80.000. Așa că probabil că luna octombrie este un termen mai realist, din punctul meu de vedere”, a mai spus medicul Alexandru Rafila.