Alexandru Rafila dă alerta în România. Câte cazuri de covid vom avea în doar 30 de zile

Alexandru Rafila dă alerta în România. Câte cazuri de covid vom avea în doar 30 de zile
Estimările nu sunt deloc bune. Ce ne așteaptă de la toamnă

Profesorul Alexandru Rafila a vorbit despre câte cazuri de covid-19 ar putea avea România în luna septembrie a acestui an.

Pandemia de covid-19 este departe de a se fi terminat, iar Alexandru Rafila atrage atenția că începând din luna septembrie, România s-ar putea confrunta din nou cu mii de cazuri de infectări.

Scenariu întunecat pentru România. Din septembrie am putea avea mii de cazuri de covid-19

În jur de 4000 de noi cazuri de covid-19 am putea avea în luna septembrie. Profesorul Alexandru Rafila consideră statisticile care spun că am putea avea doar 1600 de cazuri, având în vedere calculele privind rata de infectare.

„Eu cred că este o estimare optimistă aceasta (un vârf de 1.600 de îmbolnăviri pe zi – n.r.). am făcut şi eu nişte socoteli aşa, mai rudimentare, probabil, dar m-am uitat ce s-a întâmplat în ultimele şase săptămâni. (…)

E mai corectă abordarea săptămânală. Am făcut şi eu un mic calcul şi, de la 288 de cazuri în săptămâna 5-12 iulie, am ajuns săptămâna trecută la 2.500 de cazuri. Deci, e o creştere aproape de zece ori în decurs de şase săptămâni”, a spus el.

Totodată, profesorul spune că există o creștere săptămânală cu o medie de 1,5 pe săptămână. Acesta este motivul pentru care este de părere că la final de septembrie România ar putea avea 4000 noi cazuri de covid-19.

Alexandru Rafila: „Anul trecut erau puține cazuri din cauza lipsei testării”

De altfel, el a precizat că dacă autoritățile vor testa serios populația, se vor constata noi cazuri, iar asta pentru că anul trecut testele erau insuficiente, iar cazurile raportate erau mai puține decât în realitate.

„Ce am observat este că această creştere săptămânală este între 1,43 şi 1,63, deci o medie cam de 1,5 şi asta o să ne arate că la sfârşitul lunii septembrie, în ultima săptămână din luna septembrie, 21-27, eu cred că vor fi în jur de 4.000 de cazuri.

Însă cu o condiţie pot să estimez această cifră: (…) dacă nu se întâmplă cumva vreo minune în ceea ce priveşte modul de testare pentru că noi am mai trecut în luna noiembrie a anului trecut, ştiţi, când în mod inexplicabil numărul de cazuri a fost redus datorită lipsei testării.

Adică, dacă o să fim serioşi de data aceasta şi o să testăm aşa cum trebuie – pentru că, pe măsură ce creşte numărul de cazuri, ideea este să opreşti transmiterea”, a afirmat Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI