Alexandru Rafila, avertisment sumbru despre apariția unei noi tulpini covid în România. De ce se teme

de: Iulia Statie
21 10. 2021

Tulpinile Covid-19 îi sperie pe foarte mulți români, iar majoritatea se tem de faptul că ar putea să se producă o astfel de mutație și în România, ținând cont de situația alarmantă din ultimele zile privind infectările cu virusul.

Este posibil să apară o nouă tulpină Covid în România?

În Marea Britanie s-a descoperit de căte experți o nouă tulpină a virusului, AY.4.2 sau Delta Plus, iar mulți se gândesc că nu ar fi exclus să apară o nouă variantă Covid-19, mai ales pentru că situația din spitale este îngrijorătoare și numărul de infectări și decese a crescut alarmant.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a discutat despre acest subiect. El a declarat că este puțin probabil ca o nouă tulpină să apară în România, ținând cont că variantele se dezvoltă în țări extrem de populate precum China și India, dar nu imposibil.

„Tot aud frecvent această discuție, în spațiul public, legată de apariția unei tulpini emergente, din România, ea este o posibilitate, dar nu este o probabilitate.

Nu cred că este o probabilitate, pentru că România, chiar dacă are multe cazuri, nu e o țară mare ca să constituie un rezervor de virus.

Este posibil, dar este destul de improbabil. Tulpinile emergente au pornit din India, din China, țări extrem de populate, unde numărul de cazuri înseamnă vreo câteva sute de mii de cazuri, iar acolo se pot produse mai repede mutațiile care să ducă la apariția a astfel de tulpini.”, a declarat Alexandru Rafila, în cadrul unei emisiuni TV, potrivit știripesurse.

Alexandru Rafila: ‘Lucrurile trebuie discutate deschis’

Recent, Alexandru Rafila a transmis un semnal de alarmă pentru români, explicând că situația ar putea să fie ținută sub control în cazul în care ar exista un lockdown, mai ales pentru că această măsură a fost adoptată și de țări care aveau o situație mai bună ca România.

„Lockdown-ul este o măsura extremă, dar aceasta a fost luată de mai multe țări care aveau o situație epidemică mai bună ca România.

Ea nu este generată de numărul total de cazuri, ci atunci când oamenii nu mai au loc în spital, pentru a scădea transmiterea virusului. O măsura de genul acesta, impusă de cineva care nu e credibil, nu are succes.

Cineva ar trebui să-și asume, pentru că dacă spun că populația e de vină, atunci nici la o astfel de măsură populația nu o va accepta. Oamenii care au generat un dezastru vin acum și impun măsuri extreme, iar românii trebuie să accepte aceste măsuri.

Lucrurile ăstea trebuie discutate deschis. Trebuie puțină asumare, empatie față de oameni și sinceritate. Acestea au lipsit total de la conducătorii țării și autorități.”, a explicat Alexandru Rafila, la Realitatea PLUS.