Alexandru Rafila, avertisment îngrjorător după ce România a înregistrat cea mai mare rată de decese din UE: „Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes”

Alexandru Rafila, avertisment îngrjorător după ce România a înregistrat cea mai mare rată de decese din UE: "Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes"

În contextul pandemiei de COVID-19, România se află pe primul loc în ceea ce privește cea mai mare rată a deceselor din Uniunea Europeană, cu 3,1 la 100.000 de locuitori, conform unui raport realizat de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). În urmă cu puțin timp, profesorul Alexandru Rafila a explicat motivele pentru care țara noastră se confruntă cu o asemenea situație.

Numărul persoanelor cu cormobidități este alarmant

Medicul Alexandru Rafila a explicat că în ciuda faptului că raportul Centrului European prezintă situația ultimelor dou săptămâni, România ocupă loc fruntaș în cazul deceselor, de mai mult de o lună și jumătate. La distanță considerabilă de țara noastră se află Bulgaria, cu o rată de 1,5 decese la 100.000 de locuitori.

Reprezentantul României la OMS se arată extrem de îngrijorat de numărul mare de decese în rândul persoanelor cu cormobidătăți și trage un semnal de alarmă cu privire la sistemul de sănătate românesc, care s-ar putea afla sub presiune. Acesta trage o concluzie tristă vizavi de capacitatea sistemului de a trata pacienții, însă, uneori fără rezultate.

„Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică.

Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoia persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces.

E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment”, a afirmat medicul, potrivit Digi24.

Care sunt cele mai mari motive de îngrijorare

Șeful Societății de Microbiologie a oferit ca exemplu Bulgaria, o țară similară cu România din punct de vedere al dezvoltării, care a reușit să reducă considerabil numărul morților, la distanță mare de noi.

Pe de altă parte, Alexandru Rafila încearcă să găsească o explicație vizavi de mortalitatea înregistrată în România raportată la numărul populației, factor care devine din ce în ce mai apăsător.

“Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate.

Noi în continuare avem un sistem de sănătate sub presiune. Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri”.

O soluție care ar putea resuscita sistemul sanitar epuizat ar fi aceea de a repartiza”această povară și în alte zone, care sunt mai puțin afectate în acest moment. Asta este opinia mea, bineînțeles”, a concluzionat medicul, potrivit Digi24.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI