Alexandru Rafila, avertisment înfiorător după explozia numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Ce ne așteaptă în două săptămâni

Alexandru Rafila, avertisment înfiorător după explozia numărului de îmbolnăviri cu COVID-19. Ce ne așteaptă în două săptămâni Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Medicul Alexandru Rafila avertizează cu privire la ce va urma în următoarele săptămâni, ca urmare a numărului de cazuri cu COVID-19. Acesta oferă asigurări vizavi de o creștere a mortalității, dar și a numprului mai mare de pacienți din secția de Terapie Intensivă.

România, record privind numărul de decese

În cursul zilei de ieri, în România s-a înregistrat cel mai mare număr de decese, astfel că 48 de oameni au murit în ultimele 24 de ore, iar 436 de pacienți sunt internați în prezent la Terapie Intensivă. Până ieri, 4 august, pe teritoriul României, au fost confirmate 55.241 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, dintre care 28.006 pacienți au fost declarați vindecați și 5.136 de pacienți asimptomatici au fost externați la 10 zile după depistare.

Medicii și autoritățile trag un semnal de alarmă către cetățeni pentru a recomanda respectarea măsurilor de prevenție.

Profesorul Alexandru Rafila explică faptul că efectele acestor zile consecutive cu număr record de cazuri se va resimți în următoarele săptămâni. Potrivit președintelui Societății Române de Microbiologie, fenomenul de creștere a mortalității și a cazurilor de la Terapie Intensivă era de așteptat, însă nu se cunoaște exact momentul în care va stagna.

Fiind întrebat despre o dată concretă a unui nou vârf al pandemiei, medicul nu a putut preciza: “Lucrul acesta nu se poate estima. Cine face prognoze legate de un anumit interval de timp.. că o să scadă peste 2-3 săptămâni, o lună.. să dea Dumnezeu să scadă cât mai repede, să ajungem la vârful respectiv cât mai repede și apoi să asistăm la o tendință de scădere, care să fie și susținută nu întâmplătoare..

Dar abia după un interval de vreo 2 săptămâni putem să vedem dacă această tendință se conturează sau nu, dacă măsurile luate suplimentar au vreun impact și dacă reușim să schimbăm modul de a comunica cu oamenii, astfel încât oamenii să fie parteneri în efortul acesta, să nu se simtă în vreun fel excluși„, a subliniat medicul.

Care sunt recomandările medicului pentru cetățeni

Alexandru Rafila le sugerează oamenilor să respecte măsurile de restricție și pe cele de prevenție, purtând mască acolo unde situația o cere. Acesta consideră că aceste reguli ar trebuie explicate mai bine oamenilor pentru a putea înțelege, indiferent de nivelul de pregătire și de cunoștințe pe care îl au.

În primul rând, aș încerca să le explic de ce e o anumită măsură, de ce în anumite zone aglomerate se poartă mască. E foarte simplu, pentru că nu poți păstra acea distanță de siguranță de 1,5 metri și dacă e o aglomerare mare într-un spațiu limitat, singura soluție e să folosești o barieră și bariera este masca.

Lucrurile acestea trebuie explicate mai mult, trebuie exemplificate, chiar făcute niște demonstrații video, pentru ca oamenii să înțeleagă, indiferent de nivelul de pregătire.

Dacă reușim să limităm consecințele transmiterii bolii, toată zona economică, socială poate să funcționeze. Trebuie să ne apărăm sănătatea, dar și locurile de muncă. Mesajul nu trebuie să fie unul amenințător, ci să-i aducă pe oameni împreună într-o direcție pe care ne-o dorim cu toții„, a declarat acesta, potrivit antena3.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI