Alexandru Rafila, avertisment de ultimă oră cu privire la carantinarea României. Ce va face dacă va deveni premier: ”Nu aș putea să îmi asum să mint!”

Alexandru Rafila, avertisment de ultimă oră cu privire la carantinarea României. Ce va face dacă va deveni premier: ”Nu aș putea să îmi asum să mint!”
Alexandru Rafila, avertisment despre lockdown Sursă foto: Inquam Photos/ Alexandru Prepeliță

Medicul Alexandru Rafila, propunerea PSD pentru funcția de premier, a vorbit luni seară despre situația României în momentul de față. Acesta a recunoscut că gestiunea pandemiei nu a fost făcută așa cum trebuia, iar rezultatele nefavorabile ne afectează pe toți.

Ce planuri are pentru România

Alexandru Rafila a abordat luni seară mai multe probleme legate, în special, de COVID-19. Acesta a fost întrebat ce ar face dacă va fi ales în funcția de premier, inclusiv dacă se gândește la un posibil lockdown. Acesta nu a oferit un răspuns clar, însă a lăsat de înțeles că nu exclude acest lucru, dacă situația o va cere.

Reprezentantul României la OMS a profitat de acest context și l-a criticat pe Ludovic Orban pentru măsurile și declarațiile pripite pe care le-a făcut, referitoare la carantinarea României. În diferite ocazii, fostul premier a dat asigurări că nu va impune un nou lockdown, în ciuda faptului că numărul infecțiilor cu COVID-19 cresc de la o zi la alta.

Medicul a afirmat pentru Adevărul Live că aceste decizii necesită mai mult timp de analiză și monitorizare și nu pot fi spuse cu atâta ușurință, fără a avea în vedere posibile consecințe.

„Mi se pare că se s-a întâmplat în campania electorală, chiar şi ulterior, foarte multă bravadă. Trebuie să fim decenţi, reţinuţi. Când facem aprecieri trebuie să le facem după ce reflectăm foarte mult.

Domnul Orban garanta 100% că nu vom avea un lockdown în România. În loc să spună că cifrele sunt astea şi că vom lua măsuri să protejăm cetăţenii, din dorinţa unui populism exagerat a dat garanţii pe care nimeni nu poate să le dea”, a afirmat medicul.

Situația în România este similară cu cea din Germania

Deputatul PSD a dezvăluit că situația România cu privire la cazurile de COVID-19 se află cam în același punct cu Germania, o țară al cărui sistem medical domnește, în comparație cu cel al României.

Cu toate acestea, nemții au apelat la lockdown pentru a reduce rata de infectare. Medicul Rafila a confirmat informațiile oferite de Raed Arafat, potrivit cărora, spitalele din România sunt arhipline, iar medicii nu mai fac față.

„Vedeţi ce se întâmplă în Germania, o ţară cu un potenţial medical foarte mare, care a ajuns la un lockdown. În România situaţia nu e cu mult mai bună decât în Germania, probabil doar în imaginaţia unora.

Am ajuns într-o situaţie în care domnul Raed Arafat a declarat că nu mai sunt locuri la ATI Bucureşti. Aşa e în toată ţara. Chiar dacă sunt paturi, nu există personal„ a adăugat medicul Alexandru Rafila.

Ajungând la problema unui lockdown, Alexandru Rafila subliniază că în situația actuală, o posibilă carantinare nu ar fi exclusă. Acesta a mai adăgat că, în calitate de premier, el ar analiza toate informațiile existente în acest moment, iar ulterior al lua cea mai bună decizie.

„Lockdownul e generat de realitatea de pe teren. Aceste afirmaţii, eu nu pot să mi-o asum. Dacă aş fi premier nu mi-aş putea să-mi asum să mint. Nu aş putea să spun că situaţia e roz şi că nu aş face lockdown.

Aş genera o radiografie reală a sistemului de sănătate din România. Toate aceste poveşti că specialiştii au spus şamd. au fost nişte neadevăruri. Specialiştii nu au fost consultaţi. Există un comitet care nu a mai fost convocat de trei luni”, a concluzionat Rafila, potrivit adevarul.ro.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI