Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru români. Ce se întâmplă de luni

de: Năstase Mirabela
23 01. 2022

Alexandru Rafila, Ministrul Sănătății, a făcut un avertisment în ce privește cazurile de coronavirus în România, făcând o estimare asupra datei la care s-ar produce un vârf al celui de-al cincilea val al pandemiei, pe care țara noastră îl traversează în prezent. Totodată, Alexandru Rafila a făcut precizarea că valurile rapide au, de regulă, și o scădere rapidă.

Alexandru Rafila, avertisment crunt pentru români

Ministrul Sănătății a vorbit despre un vârf al valului cinci al pandemiei de coronavirus în România. Alexandru Rafila este de părere că acest moment culminant ar putea fi atins în perioada 10-15 februarie 2022.

El a mai aratat că deși rata de transmisibilitate a virusului a scăzut, ea tot este ridicată, în condițiile în care fiecare bolnav poate îmbolnăvi, la rândul său, mai mult de o persoană.

„Valurile cu creştere rapidă au, de obicei, şi o scădere rapidă. Opinia mea este că undeva în jurul datei de 10-15 februarie vom atinge acest maxim al numărului de cazuri. Un lucru e important însă şi e bine să-l înţelegem: rata de reproducere a acestei infecţii a scăzut, maxima a fost în prima săptămână de după sărbători.

În prima săptămână din ianuarie am avut o rată de reproducere de 1,87 – adică o persoană infectată îmbolnăvea aproape alte două persoane  – acum avem 1,25 şi în ultimele opt-nouă zile am avut o scădere progresivă de la 1,87 la 1,25.

Şi 1,25 este îngrijorător, pentru că înseamnă că numărul de cazuri creşte, nu va scădea.

Avem 19.000 acum, probabil că săptămâna viitoare vom avea 25.000 sau 28.000. Dar viteza de creştere a scăzut, pentru că dacă aveam 2, atunci aveam o dublare a numărului de cazuri de la un ciclu la altul”, a afirmat ministrul Sănătăţii azi, într-o emisiune de la Prima TV.

De ce anume depinde panta descendentă a infectărilor cu coronavirus

Alexandru Rafila a mai explicat și faptul că panta descendentă a valului pandemic depinde de numărul de persoane afectate în acest val, precum şi de gradul de vaccinare al populaţiei.

Medicul a subliniat, în cele din urmă, și importanța „utilizării corecte” a măştii de protecţie sanitare. Cât privește posibila adaptare a vaccinurilor la varianta Omicron a coronavirusului, Alexandru Rafila a explicat că valul pandemic s-a derulat cu o viteză foarte mare.

Viteza mare a valului de infectări a fost una chuar mai mare decât posibilitatea adaptabilității vaccinurilor la această variantă, motiv pentru care înainte de a se putea administra populaţiei noua variantă de vaccin, ar putea să apară o tulpină nouă.

Alexandru Rafila a afirmat și că „este aproape imposibil” ca o persoană sănătoasă, care nu s-a vaccinat, să nu se infecteze cu tulpina Omicron, luând în considerare gradul ridicat de transmisibilitate al acestei tulpini.