16 iun. 2020 | 12:37

Alexandru Rafila, anunțul șocant despre numărul real al cazurilor de COVID-19: „Este între 10 și 20 de ori mai mare decât cel depistat”

Sănătate
Alexandru Rafila, anunțul șocant despre numărul real al cazurilor de COVID-19:
Alexandru Rafila, anunțul șocant despre numărul real al cazurilor de COVID-19: "Este între 10 și 20 de ori mai mare decât cel depistat" Sursă: Inquam Photos/George Călin

Medicul Alexandru Rafila a dezvăluit că numărul cazurilor de îmbolnăviri din România este cu mult mai mare decât cel prezentat în statisticile oficiale, aceste lucru datorându-se numărului mare de persoane asimptomatice. Pe de altă parte, reprezentatul României la OMS subliniază că aceastp situație alarmantă este valabilă pentru orice țară, astfel că asimptomaticii reprezintă un procent important din numărul total de cazuri cu COVID-19.

Numărul real de cazuri poate fi și de 20 de ori mai mare

Medicul Alexandru Rafila a explicat că testările care se fac la nivel național nu sunt concludente, neavând o relevanță epidemiologică foarte mare. Astfel, numărul cazurilor nu pot fi controlate realistic, acestea fiind într-un proces continuu de creștere, dar și de vindecare. Medicul  a explicat că o persoană care astăzi este testată negativ, peste câteva zile poate contacta virusul și devine pozitivă.

Acestea sunt cifrele de peste tot, nu numai din România, astea sunt cifrele care au fost detectate în multe din ţările în care s-au făcut deja studii de seroprevalenţă. Între 10 şi 20. Cred că mai puţin de 10 nu o să fie. Nu putem ca politică de sănătate publică să ne focalizăm să testăm pe toată lumea, pentru că o testăm degeaba.

Testăm pe toată lumea timp de o săptămână şi ulterior unii dintre ei o să se îmbolnăvească, poate sunt în perioada de incubaţie, când încă testele sunt negative, poate vin în contact cu o persoană bolnavă şi se îmbolnăvesc ulterior. Deci această testare a persoanelor sănătoase nu are niciun fel de rost”, a explicat Rafila.

Pentru a fi și mai convigător, medicul a dat exemplul Wuhanului, unde s-a făcut o testare în masă a celor 10 milioane de oameni şi s-au găsit în urma acestei acțiuni mai puţin de 200 de bolnavi. „Nu are rost să testezi toată populaţia prin PCR, pentru că o să-mi dea o cifră de 0,0001 şi este inutil”, a subliniat el, potrivit Digi24.

Manipularea datelor este imposibilă

Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, a declarat public că nu există posibilitatea manipulării populației cu informații greșite vizavi de numărul real al cazurilor, așa cum susțin unii politicieni.

Lumea să fie conştientă că nu există niciun fel de regie, pentru că e foarte periculos să ne jucăm cu aceste scenarii, că se raportează cazuri false, mai multe, mai puţine sau că există tot felul de alte interese.

Să ştiţi că în momentul de faţă modul de raportare a cazurilor face practic imposibilă orice manipulare a datelor, pentru că aceste cazuri sunt raportate de către fiecare judeţ în parte. Sunt 42 de raportări care se fac, se introduc într-o platformă dedicată, securizată de către STS şi practic este imposibilă (manipularea – n.red.).

(…) Deci, nu există un centru de comandă care să ia cazurile, le prelucrează şi le introduce, ci fiecare judeţ introduce cazurile în această bază de date şi atunci este dincolo de orice fel de dubiu că nu se pot manipula aceste cifre”, a susținut acesta, potrivit Agerpres, citat de stirileprotv.ro.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Capital.ro
Situația în care șoferii care produc un accident rutier pot pleca de la locul faptei | Momentul când trebuie raportat un accident
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro