Alexandru Rafila, anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Când vom renunța, de fapt, la masca de protecție: „Acesta este momentul”

Alexandru Rafila, anunțul pe care toată lumea îl aștepta. Când vom renunța, de fapt, la masca de protecție: „Acesta este momentul”
Alexandru Rafila, despre renunțarea la masca de protecție

În contextul scăderii ratei de incidență a cazurilor, Alexandru Rafila a anunțat când ar putea românii să renunțe la masca de protecție. Pentru că a venit vremea frumoasă, milioane de români așteaptă cu nerăbdare să poată respira iar fără mască, dar în condiții de siguranță. Pentru ca acest lucru să se întâmple, reprezentantul României la OMS a explicat ce condiție trebuie să fie îndeplinită.

Cât timp mai au de așteptat românii

Medicul Alexandru Rafila a explicat că românii vor putea să umble din nou fără mască atunci când pericolul transmiterii comunitare a virusului nu va mai exista. Din fericire, campania de vaccinare a mers bine, astfel că acest moment ar putea fi întrevăzut într-o perioadă nu foarte îndepărtată.

Reprezentantul PSD a explicat că pentru renunțarea la mască, trebuie respectată condiția vaccinării, astfel încât, în orașe să existe puține cazuri, reducându-se mult riscul de transmitere.

„În aer liber o să putem să renunţăm la mască atunci când o să avem puţine cazuri iar transmiterea comunitară va fi puţin probabilă, şi o să avem doar o transmitere sporadică. Adică riscul de a te îmbolnăvi atunci când eşti în aer liber se reduce pentru că persoanele infectate sunt extrem de puţine în comunitate. Acesta este momentul. Campania de vaccinare ar fi una dintre condiţii”, a explicat medicul într-o intervenţie la România TV.

Cu toate acestea, Alexandru Rafila a subliniat că există semne de reticență pentru vaccinare, având dubii cu privire la atingerea obiectivului vaccinării unui anumit număr de persoane. De vină ar fi, de fapt, lipsa unor campanii de promovare pentru fiecare categorie de persoane în parte.

„Nu cred că e o problemă de organizare ci e legată de interes şi de lipsa unei campanii ţintite de informare la fiecare categorie de populaţie”, a mai adăugat acesta.

În ce condiții vom putea reveni la viața culturală

Alexndru Rafila a vorbit despre posibilitățile care există pentru a reveni la viața socială și culturală dinainte. Acesta a subliniat faptul că aceste relaxări tebuie abordate cu prevenție, acționând strict în cunoștință de cauză.

„Trebuie întotdeauna precauţie. Trebuie să existe o discuţie. Toate ţările din UE au astfel de proiecţii, scenarii pentru reluarea activităţilor culturale”.

Cu privire la revenirea în sălile de spectacol, deputatul PSD nu oferă o garanție pentru perioada următoare, însă nu exclude ca acest lucru să se poată întâmpla după luna iunie, dacă vacinarea va merge bine.

„Nu cred că e vorba de perioada imediat următoare. Avem acel paradox în care numărul de cazuri raportate zilnic e tot mai mic şi numărul din spitale e tot mai mare. Mă aştept să intrăm pe trendul descendent al spitalizării pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în luna mai.

Dacă se va înregistra o scădere constantă şi lucrul ăsta va fi dublat şi de un număr mare de persoane care se vaccinează măcar cu o singură doză până în luna iunie, atunci putem să punem în discuţie astfel de variante”, a dezvăluit acesta, potrivit sursei citate.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI