Alexandru Rafila, anunțul momentului pentru pacienții care sunt trimiși de la un spital de stat la privat. Ce nu trebuie să mai accepte
Ministrul Sănătății a abordat, joi seară, un subiect extrem de dezbătut în societatea românească, mai exact, despre trimiterea pacienților de la spitalele de stat la cele private, pentru a benficia de tratamente diferite din partea aceluiași specialist. Alexandru Rafila a insistat asupra faptului că acest obicei trebuie să se schimbe în viitorul apropiat, fiind eliminate „conflictele de interes”.
Trimiterea pacienților către sistemul privat, un fenomen îngrijorător în România
Alexandru Rafila a atins recent un subiect extrem de sensibil pentru toți românii, având în vedere problemele existente de mult timp în sistemul medical românesc. De mulți ani, sistemul de sănătate privat a atras o mare parte dintre români, oferindu-le mai multă siguranță în ceea ce privește calitatea serviciilor medicale și igiena.
Cu toate acestea, mulți medici din sistemul de stat lucrează și în privat, lucru care creează conflicte de interese, potrivit ministrului Sănătății. De multe ori, acești medici ajung să-și neglijeze jobul de la stat, chemându-și pacienții în sistemul privat, acolo unde serviciile medicale și amabilitatea sunt exprimate la un nivel mult mai înalt.
Din acest motiv, sistemul de sănătate de stat ajunge să se degradeze și mai tare, în timp ce oamenii sunt privați de o îngrijire decentă în sistemul de stat. Alexandru Rafila a vorbit despre găsirea unor soluții prin care să se elimine aceste „conflicte de interese”
”E o problemă la care tot ne gândim, sunt diverse dezbateri în zona publică, nu neapărat medicală, dar şi în zona medicală, legat de această combinaţie de slujbe în sectorul privat şi în sectorul public. Cred că lucrurile trebuie, nu ştiu dacă trebuie neapărat separate. Adică să spunem ori la public, ori la privat – dar trebuie foarte clar să eliminăm conflictele de interese”, a transmis Alexandru Rafila.
Ce soluții propune Alexandru Rafila pentru remedierea problemelor din Sănătate
Potrivit specialistului, aceste probleme existente de multă vreme în societatea românească trebuie să fie rezolvate fie prin educație, fie prin introducerea unei legistlații corespunzătoare. Ministrul Sănătății consideră că este inacceptabil ca un medic să-și schimbe comportamentul față de pacient în funcție de interesele personale.
Specialistul consideră că oricine benficiază de asigurare de sănătate medicală trebuie să aibă parte de servicii medicale de calitate, fără să plătească în sistemul privat.
„Cred că aici este primul lucru. Conflictul de interese, vă dau un exemplu în care un pacient este primit în zona publică şi îndrumat spre zona privată unde practică aceeaşi persoană, ăsta e un conflict de interese în mod evident şi trebuie să găsim resurse să eliminăm acest tip de conflicte de interese fie printr-o legislaţie, fie prin educaţie, prin implicarea organizaţiilor profesionale.
E uşor de zis, poate că e mai greu de pus în practică. Eu totuşi nu pot să cred că un om poate să fie lipsit de amabilitate atunci când lucrează în sectorul public şi foarte drăguţ, foarte amabil când lucrează în sectorul privat. Eu nu cred că şi un medic care în sectorul public se poartă urât şi îşi îndrumă pacientul către sectorul privat nu cred că are succes.
Noi trebuie să facem în aşa fel încât pacienţii care nu au bani, dar plătesc asigurări direct sau indirect (…) să primească servicii medicale de calitate. Ar fi o abordare demagogică să vă spun că peste tot serviciile medicale sunt identice, sau aproape identice”, a declarat Alexandru Rafila, joi seară, potrivit News.ro.