Alexandru Rafila, anunț teribil pentru români. Ce se va întâmpla în cel mai scurt timp: „Mi-e foarte, foarte, foarte frică”

Alexandru Rafila, anunț teribil pentru români. Ce se va întâmpla în cel mai scurt timp: „Mi-e foarte, foarte, foarte frică”
Alexandru Rafila, veste proastă pentru români Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentantul României la OMS trage un mare semnal de alarmă cu privire la criza locurilor de la ATI, cât și cu situația reală a îmbolnăvirilor de Covid-19. Medicul Alexandru Rafila le recomandă autorităților competente să crească numărul testărilor și să ia măsurile necesare cât mai rapid.

Situația actuală este mai gravă decât cea din valul al doilea

Medicul Alexandru Rafila își exprimă îngrijorarea reală față de criza de locuri disponibile de la ATI, comparând numărul îmbolnăvirilor declarate oficial în prezent cu cele din luna noiembrie a anului anterior. Din păcate, medicul susține că în acest val al treilea al pandemiei, numărul pacienților infectați este la jumătate față de cel de anul trecut, însă situația la ATI este la fel de îngrijorătoare.

”Noi ne găsim acum în situaţia în care, practic, secţiile de terapie intensivă alocate pacienţilor cu noul coronavirus, sunt pline, probabil că ne apropiem de capacitatea maximă, iar cifrele ne arată că suntem la jumătate din numărul de cazuri care au fost înregistrate în noiembrie.(…)

Asta mie îmi generează o preocupare, pentru că nu ştim care e situaţia reală, de fapt, şi doar vedem manifestările din punct de vedere al presiunii pe sistemul de sănătate”, a declarat cunoscutul medic la Antena3.

În această situație, Alexandru Rafila îi cere de urgență Ministerului Sănătății o reevaluare a situației, cât și testarea în masă a populației. Deputatul PSD susține că testarea se face inegal între județe, iar rezultatul acestei desincronizări poate fi extrem de periculos pentru România.

“Deci probabil că situaţia este îngrijorătoare şi în judeţele care aparent au un număr mai mic de cazuri şi aici cred că Ministerul Sănătăţii ar putea să se mobilizeze măcar acum, în al doisprezecelea ceas. Discutăm asta de mai multe luni, că testarea este inegală între judeţe şamd”, a mai spus medicul.

Ministerul Sănătății trebuie să crească de urgență numărul testărilor

„Nu cred că e suficient ca Ministerul Sănătăţii să publice aceste date că nu e Ministerul Transparenței, este Ministerul Sănătăţii şi trebuie să se ocupe nu numai cu comunicarea datelor, ci şi cu nişte acţiuni care să ducă la obţinerea unor date care să fie cât mai apropiate de realitate, încât să ştim ce avem de făcut.

Medicul avertizează cu privire la creșterea rapidă a numărului de cazuri pentru o perioadă de mai multe săptămâni. Alexandru Rafila susține că există o creștere rapidă pe săptămână, ceea ce poate conduce la epuizarea sistemului medical.

”Când te afli într-o perioadă de creştere rapidă, ea nu poţi să speri că se va încheia săptămâna viitoare. Deci, vor exista cu siguranţă câteva săptămâni de creştere.

Important este ca această creştere, care s-a dovedit să fie destul de rapidă, 20% săptămânal, atât a crescut boala, să fie frânată încât la un moment dat să putem să oprim această creştere, nu de dragul opririi creşterii, că nu asta e important, ci ca să putem să asigurăm asistenţă medicală tuturor celor care au nevoie.

Mi-e foarte, foarte, foarte frică că în următoarele două săptămâni vom ajunge într-o situaţie mai puţin controlabilă în unele zone în ceea ce priveşte terapia intensivă”, a adpugat. dr. Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI