Alexandru Rafila, anunț important cu privire la relaxarea restricțiilor. Care sunt situațiile în care nu trebuie să purtăm mască

Alexandru Rafila, anunț important cu privire la relaxarea restricțiilor. Care sunt situațiile în care nu trebuie să purtăm mască
Alexandru Rafila, anunț important în urma declarației președintelui României. Care sunt situațiile în care nu trebuie să purtăm mască

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a vorbit miercuri seară despre decizia conducerii statului de a relaxa restricțiile, cât și despre măștile pe care va trebui să le purtăm. Medicul susține că autoritățile trebuie să aleagă cea mai bună variantă de măști, menționând faptul că măștile de unică folosință sunt greu de procurat, iar cele textile sunt ineficiente.

Ce tip de mască vom purta

Microbiologul Alexandru Rafila avertizează asupra unui noi val de îmbolnăviri în toamnă, atunci când noul coronavirus s-ar putea suprapune cu virusul gripal, iar ca rezultat ar fi o situație similară cu cea prezentă.
În ciuda relaxării restricțiilor, medicul precizează că va fi nevoie de o monitorizare continuă a evoluției lucrurilor, iar măsurile de prevenție trebuie să fie prezente în orice sector de activitate.

La întrecerile sportive, la adunările mari de oameni nu vor putea fi implementare. Rămâne să vedem ce tip de mască vom purta, pentru că măștile medicale sunt destul de limitate, nu se găsesc, să vedem de unde le procurăm, sau vor fi măști textile, dar acestea nu au o protecție bună.

Măsurile trebuie verificate din două în două săptămâni, pentru că dacă bola revine, trebuie revenit la măsurile inițiale.Ar trebui ca într-o clasă să nu fie mai mult de 15 elevi. Nu mai putem continua cu această inactivitate economică, pentru că sistemul de sănătate este foarte afectat.

Sfatul meu pentru autorități este să se pregătească să cumpere vaccinul antigripal de pe acum, pentru că o să fie o cerere foarte mare. Trebuie să evităm o coinfecție, cu gripă și cu noul coronavirus, la toamnă.

Sunt două variante: el să producă îmbolnăviri până producem un vaccin și se imunizează toată populația sau să dispară. E posibil un nou val, dar, până la toamnă, toată lumea se va obișnui cu un nou stil de viață, cu distanțarea socială, vom deprinde comportamente care va reduce transmiterea și nu vom mai ajunge la o oprire a activității pentru că nu știu care economie a lumi ar mai rezista la așa ceva”, a spus Alexandru Rafila, potrivit realitatea.net.

În ce cazuri va fi obligatoriu să purtăm mască

Într-o intervenție telefonică la România TV, Alexandru Rafila a vorbit despre obligația de a purta măștii de protecție după data de 15 mai, atunci când se va termina starea de urgență.

Masca nu trebuie să o purtăm când ne deplasăm în aer liber. Cel puțin asta am înțeles eu și pare logic atunci când ne deplasăm pe stradă. Trebuie să punem masca atunci când ne urcăm într-un mijloc de transport care este o incintă închisă sau atunci când intrăm în încăperi în care mai este și o altă persoană.

Nu trebuie să purtăm masca dacă suntem în autovehiculul propriu. Dacă mergem cu bicicleta nu trebuie să purtăm masca pentru că ne împiedică la respirație. O să devină masca probabil o obișnuință. Am fost în Asia, iar acolo purtarea este frecventă, din cauza poluării, din diferite motive, dar acolo este ceva obișnuit”, a declarat Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, în direct la România TV.