Alexandru Rafila, anunț clar despre vaccinarea anti-covid. Singurul loc unde te vei mai putea vaccina

de: Anca Lupescu
14 02. 2022

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre un lucru care se va schimba în ceea ce privește vaccinarea românilor anti-covid-19. Dacă până acum autoritățile au încercat să simplifice tot procesul, astfel încât oamenii să se vaccineze într-un număr mare, de acum înainte lucrurile nu vor mai fi așa. Inocularea se va face într-un singur loc și nu vor mai exista toate centrele de care românii dispun la momentul actual.

Unde se va putea face vaccinul anti-covid în curând

Alexandru Rafila a spus, luni, în cadrul unei conferințe de presă, că există discuții ca vaccinarea împotriva covid-19 să se facă pe viitor doar la medicii de familie.

„Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina”, a precizat ministrul.

El a fost întrebat dacă se ia în calcul pe viitor ca vaccinul să fie făcut strict de către medicii de familie.

 „Da, există astfel de discuții. Centrele de vaccinare își au rostul atunci când discuți de o urgență de sănătate publică, când trebuie să existe accesibilitate, volume mari de vaccin care se vehiculează.

În momentul de față, când avem puține persoane care se vaccinează, în mod normal medicii vaccinatori trebuie să devină medicii de familie, așa cum există și pentru alte tipuri de vaccin”.

Cât despre termenul la care urmează să se implementeze noua regulă, ministrul Sănătății a precizat că „în curând”. 

„Pe măsură ce se închid centrele, trebuie să avem o alternativă unde oamenii să se poată vaccina, nu se vor închide centrele după care căutăm alternativa”.

Adio tichete valorice pentru persoanele care se vaccinează

Mai mult, în perioad următoare ar putea să se ia în discuție și renunțarea la tichetele valorice pentru persoanele care își fac schema completă de vaccin. Totuși, spune ministrul, problema nu este legată de buget.

Problema nu este a bugetului. Există buget pentru acordarea lor. Au fost un element de stimulare. (…) Era vorba despre un element care să stimuleze vaccinarea. (…)

Nu cred că în momentul de faţă acest tichete mai au un viitor, mai degrabă pentru că discutăm despre un mecanism care a fost pus pentru stimularea vaccinării, care, din păcate, nu a funcţionat în mod deosebit”, a susţinut ministrul într-o conferinţă de presă.