România se confruntă cu o explozie a cazurilor de COVID-19, motiv pentru care autoritățile fac toate eforturile pentru a pregăti condițiile necesare recepționării vaccinului anti-COVID-19. Ceea ce îi pune pe medici pe gânduri este lipsa vaccinului antigripal, la fel de necesar ca și cel anti-Covid-19. Medicul Alexandru Rafila a încercat să explice în cursul serii de ieri ce se întâmplă cu dozele de vaccin care nu au fost folosite de cetățeni, așa cum ar fi trebuit.
De-alungul timpului, specialiștii au explicat faptul că noul coronavirus prezent alături de gripă ar putea fi fatal, ceea ce presupune că vaccinarea antigripală este obligatorie. Ei bine, în această toamnă tot mai multe persoane au înțeles necesitatea vaccinării, însă șocul a fost mare.
Din păcate, mulți dintre cetățeni, o parte cu boli cronice, s-au plâns că este criză de vaccin antigripal și au așteptat momentul în care „se va primi din nou” în farmacii sau la medicul de familie. Din păcate, dozele de vaccin antigripal nu au mai apărut, iar producția de vaccin s-a încheiat.
Din cauza duratei lungi de producție, de șase luni, acest vaccin nu mai are șanse să reapară în această perioadă, așa că mulți bolnavi au rămas fără. Întrebarea pe care și-o pun specialiștii este unde au ajuns acele doze și cine le-a folosit.
Față de anii anteriori, reprezentantul României la OMS, Alexandru Rafila, povestește că Ministerul Sănătății a comandat mai multe doze de vaccin, astfel că medicii și farmaciile trebuia să aibă un stoc mai mare, dat fiind contextul diferit de anii anteriori.
„Ministerul Sănătăţii a cumpărat faţă de anul trecut de două ori mai multe doze de vaccin [antigripal] şi în mod normal, la medicii de familie ar fi trebuit să existe suficient vaccin pentru vaccinarea tuturor pacienţilor cu boli cronice de pe lista lor.
Au fost achiziţionate 3 milioane de doze de vaccin şi, paradoxal, nu a ajuns decât o mică parte din cele 3 milioane de doze. Acesta este jumătate de răspuns, iar cealaltă jumătate din răspuns legat de vaccinul care ar trebui să existe în farmacii – acolo există un consum istoric, iar companiile au o cantitate de vaccin oarecum asemănătoare ca cea din anul precedent.
[Companiile] Nu pot risca o cantitate mai mare şi să rămână nevândută, iar anul acesta este o situaţie specială, lumea a înţeles că este utilă vaccinarea anti-gripală şi atunci au comandat o cantitate puţin mai mare ca în anii precedenţi”, a dezvăluit acesta, potrivit Antena3.
Pentru că perioada de producție a vaccinului este de șase luni, profesorul Alexandru Rafila afirmă că șansele de a mai spera la un vaccin și de a-l primi sunt nule, deoarece nu mai este timp pentru a-l procura în acest sezon.
“Mai mult, vaccinul gripal se face într-un proces tehnologic care durează şase luni.
Producţia de vaccin s-a încheiat în luna septembrie şi alt vaccin nu se mai face în acest sezon.Nu se poate suplimenta cantitatea de vaccin care se produce lunar, pentru că există cerere mai mare într-o ţară.
Singura şansă a noastră ar fi ca o ţară să nu folosească întreaga cantitate care i-a fost alocată, iar acel vaccin să ajungă în România, dar în contextul actual şansele sunt destul de mici”, a explicat Alexandru Rafila la Antena3.